Sophie werkt als vrijwilliger in twee taalcafe’s en is taalcoach voor Eritrese statushouder.

Foto-onderschrift: Sophie in het taalcafé in Blaricum in gesprek met een Syrische statushouder die graag goed Nederlands wil leren spreken met haar 4 kinderen. 

Het werken als taalcoach wordt uitgelegd in een interview met de coördinator van het gilde SamenSpraak Bert van Veen 

De begeleiding die een taalcoach geeft, duurt een jaar. Het gaat om één op één begeleiding en het doel is dat de anderstalige beter Nederlands leert spreken en begrijpen. Bij het tot stand brengen van een ‘match’ wordt gekeken welke mensen het beste bij elkaar passen. Het leren van de Nederlandse taal is uitermate belangrijk om goed te kunnen functioneren in het nieuwe thuisland en bij het vinden van werk. Naast het aanleren van de taal, kan de taalcoach ook de integratie bevorderen.

De taalcoaches hebben één tot twee uur per week contact met de statushouders. Taalcoach en statushouder spreken thuis af of bijvoorbeeld in de bibliotheek. Wat je verder kunt doen als taalcoach is, zorgen dat de statushouder andere mensen leert kennen. Ook kun je bijvoorbeeld samen boodschappen doen en in de supermarkt alle gekochte artikelen benoemen. De inburgeringscursus is een traject dat statushouders moeten doorlopen en waar ze examen voor doen. Dat examen is niet eenvoudig. Menig Nederlander zou ervoor zakken.”

Als taalcoach zou je het kunnen hebben over: familieverbanden, gedaan werk, gevolgde opleiding(en), hobby’s of sport. Je kunt bijvoorbeeld dingen vragen als: Hebben ze externe contacten? Gaan ze zelf naar de winkel of moeten de kinderen mee? Hoe heet uw moeder? Wat betekent uw naam? Hoe gaat het op de inburgeringscursus? Waar zijn er problemen? Laat eens zien dan. Hoe gaat het met de kinderen? Zijn – er moeilijkheden met–. de taal? Een taalcoach kan ook dingen ondernemen met de anderstalige.- Zo zouden ze samen kunnen koken en in het Nederlands bespreken hoe je een gerecht of taart maakt en met welke ingrediënten. Je kunt dan een keer Nederlands koken, maar ook een keer Syrisch of Eritrees en samen daarvoor de boodschappen doen. Of je gaat samen in de tuin werken en praat over de verschillende werkzaamheden en de diverse bomen en planten en hoe die verzorgd moeten worden. Laat de activiteiten aansluiten bij de gemeenschappelijke interesses.”

Een taalcoach doet belangrijk werk dat ook nog voldoening geeft. Die voldoening komt voort uit het besef met iets bezig te zijn dat andere mensen gelukkiger maakt omdat ze zich meer thuis gaan voelen in Nederland.

Op maandagmiddag komt de vrouwelijke statushouder uit Eritrea thuis om het Nederlands beter onder de knie te krijgen. Haar man en kinderen zitten in de procedure als “nareizigers”.   Op woensdagmorgen bezoeken we het taalcafé in Blaricum en op vrijdagmiddag het taalcafé in de bibliotheek van Huizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: