Oud nieuws uit 2009: Strandjes langs de Maas. (In de buurt van de Prinses Margriet?)

Op zo’n 25 plekken langs de Maas in Brabant en Limburg krijgt de natuur over 35 kilometer de vrije hand. “Daarvoor was best een verandering in denken nodig”, aldus Marniks Maris, projectleider ecologie bij Rijkswaterstaat Limburg. “Ook bij Rijkswaterstaat, een club die tweehonderd jaar lang stenen in de rivier heeft gelegd.Tot een jaar of vijf jaar geleden was de aanpak om een verdediging te maken met stenen en daarachter iets kunstmatigs zoals een moerasje. Dat leverde niet het gewenste natuurresultaat op.” Door de tijd heen moet het ecologisch herstel zijn eigen weg vinden. De Maasoever nieuwe stijl vraagt een compleet andere wijze van beheer van Rijkswaterstaat en organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale landschappen. Maar dat is volgens Rijkswaterstaat wel de garantie voor ecologisch herstel. In De Gelderlander van woensdag 8 april een reportage over het ecologisch herstel van de Maasoevers, zie editie Maasland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: