Provincie blijft voor een gemeente Land van Cuijk.

Al twijfelen na de gemeenteraadsverkiezingen nu ook steeds meer voorstanders van één gemeente Land van Cuijk aan een megafusie van de vijf gemeenten, de provincie houdt voet bij stuk.

,,De provincie is en blijft een voorstander van één grote gemeente Land van Cuijk”, zegt de woordvoerder van D66-gedeputeerde Anne-Marie Spierings op vragen van deze krant.

Een herindeling met bijvoorbeeld twee grotere gemeenten is, zei Spierings eerder al, ‘onvoldoende duurzaam’. Dat doet volgens haar ook ‘geen recht aan de collectieve opgaven en uitdagingen van de gemeenten in het Land van Cuijk’.

Steeds meer lokale politici vragen zich af of, zoals de Boxmeerse CDA-fractievoorzitter Twan Stiphout het maandag in deze krant nog verwoordde, ‘trekken aan een dood paard nog wel zin heeft’.

Vruchteloos

Beter is het, aldus onlangs ook het Cuijkse PvdA-raadslid Rob Poel (die de voorbije vier jaar wethouder in Cuijk was), om na jaren van vruchteloos overleg alle tijd en energie te steken in meer kansrijke alternatieven. Daarbij wordt gedacht aan een samengaan van Cuijk, Grave en Mill, de drie gemeenten die sinds 2014 al samenwerken in één ambtelijke organisatie.

Vorig jaar september stemden alleen de gemeenteraden van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis in met een grote gemeentelijke herindeling in deze regio per 1 januari 2023, zoals de onderzoekers van adviesbureau Berenschot vorig jaar juli in opdracht van de provincie voorstelden.

Brabant kiest er voorlopig voor een afwachtende houding aan te nemen en niet nu al de regie over Land van Cuijks bestuurlijke toekomst over te nemen.

Opstarten

De woordvoerder van de gedeputeerde: ,,De coalities in de gemeenten van het Land van Cuijk zijn net gevormd, wethouders zijn of worden benoemd en er wordt aan (college)programma’s gewerkt. De nieuwe colleges zijn dus nog aan het opstarten. Wij wachten deze fase in het proces af en gaan vervolgens samen bekijken welke stappen te zetten.”

Dat ze er op het provinciehuis in Den Bosch niet voor terugschrikken om handelend op te treden door de regie over te nemen, bewijst de aanstaande herindeling van Nuenen met Eindhoven per 1 januari 2021.

Over Nuenens bestuurlijke toekomst is vele jaren gesproken, zonder tastbaar resultaat. Het provinciebestuur vindt al langer dat Nuenen, goed voor 22.000 inwoners, niet zelfstandig kan blijven.

De gemeenteraad van Nuenen liet in november nog weten juist niet met het grote Eindhoven te willen fuseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: