Grave minst veilig in Land van Cuijk.

De gemeente Grave komt de top 100 binnen van de ranglijst van onveilige gemeenten. Grave stijgt bijna 30 plaatsen en komt uit op plek 92. De andere gemeenten in de regio doen het juist hartstikke goed. Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert horen bij de veiligste gemeenten van Nederland.

Grave stijgt in de lijst door een toename van het aantal mishandelingen en bedreigingen. Ook waren er meer gevallen van zakkenrollen. Andere misdaden zoals woninginbraken en autodiefstallen dalen wel in Grave. De gemeente doet het opvallend slechter dan de andere gemeenten in de regio. Cuijk staat op plek 146, Gennep op 206 en Boxmeer zelfs pas op 246. De gemeenten Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert staan nog veel lager. Met de plekken 373 en 364 horen deze gemeenten tot de veiligste in Nederland.

Arnhem en Nijmegen doen het beter dan vorig jaar in de jaarlijkse Misdaadmeter. Arnhem zakte één plaats op de lijst van onveilige gemeenten: van plek 5 naar plek 6. Nijmegen zakte tien plaatsen: van 14 naar 24. Heumen is de snelste daler op de lijst: van plek 61 vorig jaar naar 238 nu.

Over heel Nederland gemeten blijft het indammen van zwaardere delicten achter, terwijl we steeds minder last hebben van ‘lichte’ criminaliteit. Zo waren er vorig jaar 18 procent minder meldingen en aangiften van zakkenrollen en inbraken uit schuurtjes en garages, maar nam het aantal overvallen met slechts een kleine 3 procent af en het aantal mishandelingen met nog geen 5 procent.

Ook in Amsterdam daalden de criminaliteitscijfers, maar lang niet hard genoeg om van de eerste plaats af te komen in de Misdaadmeter. Die ranglijst wordt samengesteld aan de hand van aangiftecijfers van de politie van tien delicten die veel impact hebben op het veiligheidsgevoel in de woonomgeving.

Woudrichem is de veiligste gemeente van het land. Straatroven en overvallen komen er niet voor; net als een jaar eerder werden er precies twee gevallen van zakkenrollen gemeld. Op alle andere delicten die meetellen voor de Misdaadmeter liet de gemeente een forse daling zien.

P.S. Webmaster: Aanvullende cijfers van de MIsdaadmeter

 • Positie dit jaar: 92
 • Positie vorig jaar: 118
Delict 2017 2016 verschil (%)
Woninginbraak 22 28 -21,4
Inbraak schuur 6 18 -66,7
Autokraak 39 42 -7,1
Autodiefstal 11 14 -21,4
Bedreiging 19 16 18,8
Mishandeling 37 32 15,6
Vernielingen 41 52 -21,2
Straatroof 0 2 -100,0
Overvallen 0 1 -100,0
Zakkenrollen 7 2 250,0

Eén gedachte over “Grave minst veilig in Land van Cuijk.

 • 26 mei 2018 om 23:44
  Permalink

  Het is maar hoe je het bekijkt. Volgens de cijfers is er in 2017 minder gebeurd dan in 2016. Bovendien heeft bij deze cijfers een toevallige mishandeling of straatroof meer of minder erg veel invloed. Je zou zo’n 10 jaar moeten bekijken om te zien of er sprake is van een trend. Nu mag je zeggen dat er in 2017 minder incidenten zijn geweest dan in 2016. Om te concluderen dat Grave in 2017 veiliger was dan in 2016 gaat mij te ver. Dat Grave toch stijgt op de lijst van misdadige gemeenten komt omdat volgens de rekenmethode van het AD andere gemeenten nog veiliger zijn geworden dan Grave. Dit soort ranglijstjes maken en serieus nemen is sowieso een zinloze bezigheid
  Leo de Vreede

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: