Grave in gesprek met GBB en scheepswerf

De vestingvisie van het bureau West8 wordt door de gemeenteraad van Grave gezien als een ‘inspirerende leidraad’ voor toekomstige ontwikkelingen in de historische stad.

Niet de hakken in het zand, maar praten. Dat is de insteek van de gemeente Grave in de richting van de Grond en Bouw Bank GBB en de eigenaar van de scheepswerf in Grave.

GBB en de scheepswerf hebben beide bouwplannen in Grave die niet stroken met de visie van West8, het Rotterdamse bureau dat in opdracht van de gemeente een toekomstvisie heeft geschreven op hoe Grave er op lange termijn uit zou kunnen zien.

Plannen

GBB wil als ontwikkelaar van het project Wisseveld aan de rand van Grave bouwen in de uiterwaarden van de Maas en de scheepswerf heeft samen met woningbouwontwikkeling Kalliste uit Nieuwegein plannen voor bouw op de plek van de huidige werf.

Zowel in de uiterwaarden als op de plek van de scheepswerf heeft West8 in haar visie geen bebouwing gepland staan. Eerder liet burgemeester Lex Roolvink met name richting de GBB al weten dat de gemeente zich aan gemaakte afspraken zal houden. Dat herhaalde Roolvink gisteravond tijdens de raadsvergadering.

,,Maar”, zei de gisteravond afscheidnemende wethouder Pieter van Dieperbeek, ,,we zijn met de betrokken initiatiefnemers in gesprek om te kijken of we samen tot een goed resultaat kunnen komen. We zullen nooit eenzijdig een besluit nemen. Maar het is er ieder aan gelegen om slechte plannen te voorkomen en hoe we een mooie oplossing kunnen bedenken.”

Van Dieperbeek, die in de korte tijd dat hij als opvolger van de naar Waalwijk vertrokken Eric Daandels veel krediet heeft opgebouwd, had in die zin ook nog wel een boodschap voor Grave. ,,Het heeft altijd zin om het gesprek aan te gaan. De gemeente is er niet om mensen dwars te zitten.”

Status

De nieuwbakken raad van Grave nam gisteravond de visie van West8 aan. Met dien verstande dat het document niet wordt gezien als een toetsingskader voor ontwikkelingen, maar als een ‘inspirerende leidraad.’ Want, zo benadrukte burgemeester Roolvink nog eens: ,,Het is geen document met een juridische status.”

De wethouders Van Dieperbeek (CDA) en Jeroen Joon (VVD) namen gisteravond afscheid en zullen de uitvoering van de vestingvisie niet mee maken. Voor Van Dieperbeek was Grave zijn laatste klusje, Joon gaat verder als wethouder in de gemeente Apeldoorn. Anja Henisch (LPG) blijft wel aan als wethouder.

Zij krijgt versterking in de personen van Rick Joosten (LPG) en Ben Peters (CDA).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: