Dedicon uit Grave komt met eerste Donald Duck voor blinde en slechtziende kinderen.

Persuitnodiging 24 mei: eerste Donald Duck voor blinde en slechtziende kinderen gelanceerd bij Visio Onderwijs Huizen

Donald Duck Weekblad, Stichting Dedicon en Bibliotheekservice Passend Lezen zijn er in geslaagd het populaire stripfiguur Donald Duck toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Kom ook naar de lancering op 24 mei op de Koninklijke Visio-school Huizen aan de Oud Bussummerweg 76. U bent welkom vanaf 11 uur. De lancering start om 11.30 uur.

Met deze bijzondere uitgave wil het vrolijk weekblad blinde en slechtziende mensen laten ervaren hoe een Donald Duck en de wereld van Duckstad eruitzien. Zo beleven ook zij hier samen met ziende kinderen plezier aan. Deze Donald Duck wordt in een beperkte oplage geproduceerd door Stichting Dedicon en is exclusief verkrijgbaar voor leden van Bibliotheekservice Passend Lezen.

Eerste toegankelijke Nederlandse stripverhaal ooit

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is er een stripverhaal ontwikkeld dat ook toegankelijk is gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Het Donald Duck stripverhaal verschijnt in de vorm van een grote map waarbij hoofdrolspelers Donald, Katrien en Dagobert Duck in reliëf worden weergegeven en de strip voorzien is van brailleschrift en audio-ondersteuning. De uitgave is ook voorzien van uitgebreide uitleg hoe je een stripverhaal leest.

‘s Wereld bekendste eend in tactiele vorm

Het idee en de uitvoering van deze unieke uitgave komen van Stichting Dedicon. Donald Duck weekblad omarmde het idee onmiddellijk. Ook Disney was enthousiast om ’s wereld bekendste eend in tactiele vorm te produceren. Het is het eerste Disney-product dat verschijnt voor blinde en slechtziende mensen. De Koninklijke Bibliotheek heeft voor de financiële ondersteuning gezorgd.

Donald is voor iedereen

“De wereld van Donald Duck maakt al 65 jaar deel uit van de belevingswereld van kinderen”, vertelt directeur Maarten Verboom van Stichting Dedicon. “Maar kinderen met een visuele beperking kunnen over het algemeen niet meepraten over strips. Die ongelijkheid was voor ons een belangrijke motivatie om een aantrekkelijke oplossing te ontwikkelen. We zijn er trots op dat we daarin zijn geslaagd.”

Donald Duck-hoofdredacteur Joan Lommen: “We waren meteen enthousiast toen Dedicon bij ons aanklopte. Donald Duck is voor iedereen, we willen dolgraag dat álle kinderen er plezier aan kunnen beleven. We zijn heel benieuwd hoe deze speciale uitgave valt bij kinderen met een leesbeperking.”

Programma 

24 mei

Tijd

Meer informatie

11.00 uur Ontvangst op Koninklijke Visio-school Huizen aan de Oud Bussummerweg 76.
Er is ruim voldoende parkeergelegenheid.
11.30 uur Welkomstwoord van coördinator onderwijs Roos Pieters en lerares Ellen Gerretsen van Visio.
11.35 uur Hoofdredacteur Joan Lommen vertelt kort over deze bijzondere toegankelijke editie.
11.40 uur Twan Driessen reikt de Donald Duck uit aan alle leerlingen van de aanwezige klas.
11.45 uur Een Visio-leerling leest voor uit Donald Duck.
11.50 uur Gelegenheid voor interviews met:

  • leerlingen in een lokaal en in een aparte ruimte
  • Dedicon:  Eugenie Tilam
    Passend lezen: marketingmanager  Marcel Heinkens
    Koninklijke Bibliotheek
    Koninklijke Visio: schoolleider Rik Spoelstra
12.30 uur Afronding.

 


Over Stichting Dedicon

Al 60 jaar maakt Dedicon het mogelijk om mensen met een visuele of andere leesbeperking mee te laten doen in de maatschappij door informatie toegankelijk te maken. Dedicon is daarmee dé expert in Nederland op dit gebied. Met 135 medewerkers en ruim 300 vrijwilligers worden er jaarlijks duizenden romans, schoolboeken, kranten, tijdschriften en overige informatie in audio, braille, als vergroting of in reliëf geproduceerd.

Over Bibliotheekservice Passend Lezen

Lezen kan altijd! Dus ook als je blind, slechtziend of dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing. Dankzij alle verschillende leesvormen en de uitgebreide collectie, is en blijft leesplezier voor iedereen mogelijk!

Over Donald Duck

Donald Duck is al meer dan 65 jaar marktleider in het kidssegment. Daarnaast is het weekblad het grootste familie- én mannenblad. Al drie generaties beleven wekelijks de doldwaze avonturen van Donald, Katrien, oom Dagobert, Willie Wortel en alle andere Duckstad bewoners en zij bewaren daar mooie, grappige en vaak ook leerzame herinneringen aan. Met Donald Duck zijn kinderen op een vrolijke manier met taal bezig. Met deze tactiele uitgave en later dit jaar een speciale editie voor kinderen met dyslexie onderstreept Donald Duck dat het blad voor iedereen is.

Over Koninklijke Visio

Bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs, arbeid en wonen. Deze diensten zijn er voor mensen die slechtziend of blind zijn, ook als zij daarnaast een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking hebben. Persoonlijk en professioneel betrokkenen kunnen bij Visio terecht voor informatie en deskundigheidsbevordering.

Ga voor meer informatie over Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen naar visio.org.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: