Hierbij sturen wij u een brief van de bewoners Reigershorst, Braillestraat en Ganzenhorst.

Wij als wijkraad ondersteunen deze brief, en zijn het ook zat dat er telkens beloften worden gebroken. Wij willen zo snel mogelijk met alle betrokken ambtenaren praten over een goede oplossing c.q. invulling. Het kan niet zo zijn dat er een mooi plan wordt gebracht aan de bewoners wat daarna weer word gebroken.
Tevens wordt het tijd dat de gemeente Grave alle 30 km zone’s ook als 30 km zone’s gaat uitvoeren

En de bewoners eindelijk hun contracten krijgen voor onderhoud aan gemeente grond

Met vriendelijke groet R v Cleef
Voorzitter Wijkraad de Zittert en Rode Dorp
Verkeerskundige campus west

April 1988… Eindelijk na veel praten en wachten, het plan om de twee wijken met elkaar te verbinden, beloftes dat er een mooie speeltuin zou worden gemaakt op het grote veld tussen de nieuwe wijk “de Zittert en de wijk “het Rode Dorp” grenzend aan de Braillestraat. Eindelijk was het een feit en er werden er speeltoestellen geplaatst. Een groot klimrek “de Rups”, een wip , een tweedelige schommel, nog een anderklimrek, een rek waar de kinderen heerlijk aan konden koprollen en een plastic glijbaan. Er zijn nog foto’s van.

Nu is het mei 2018, 30 jaar later…

Er is een glijbaan vernieuwd omdat die andere kapot was. Maar deze heeft een te hoge eerste staptrede. Daarnaast is het van ijzer, wat betekent dat bij zonnig weer de glijbaan bloedheet is. En hierdoor dus alles behalve veilig is voor enthousiaste kinderen om er gelijk van af te glijden met hetrisico dat ze zich bezeren. De bomen die er stonden om de zon wat tegen te houden zijn ook verdwenen. De glijbaan verplaatsen naar de schaduwkant zou een oplossing zijn. Het voetbalveldje is voorzien van kleine doeltjes. Deze zijn geplaatst door Richard van Kleef en mijn man.

Deze speeltuin wordt heel druk bezocht. Menige volwassene nu heeft er heerlijke uurtjes doorgebracht in hun kindertijd. Nu zijn ze nog vaak te zien met hun kinderen en grootouders met hun kleinkinderen. Nu na 30 jaar vonden we dat er wel eens wat mocht worden aangepast.

De eerste wijkvergadering was een feit, op de Raamdonk. Er werd gevraagd naar suggesties, plannen, ideeën om de wijkleefbaarder en mooier te maken. Samen zouden we dat kunnen realiseren. Mijn plan was om te kijken of dat er misschien iets aan de speeltuinen kon worden gedaan en dan vooral die speeltuin achter de Braillestraat waar ik woon.

De tweede vergadering werd drukker bezocht. Meer bewonersen zelfs wethouders en de Burgemeester waren aanwezig. Ook nu weer liet ik me horen dat ik graag zag dat er iets aan de speeltuinen zou worden gedaan. Nu waren meer mensen uit mijn buurt die dat wel een goed plan vonden. Geef de kinderen vermaak zodat ze geen rommel gaan maken of nog erger er een troep van maken. Op deze vergadering werd duidelijk gemaakt dat het grote klimrek een geschenk was door iemand zelf gemaakt en geplaatst op drie plaatsen in Grave en dus ook achter de Braillestraat. Dit klimrek heeft dan ook geen goedkeuringsbewijs en stond dus eigenlijk illegaal. Het klimrek moest dan ook weg! Na veel over en weer gepraat en gestoei met woorden, zou het vervangen worden door een legaal klimtoestel. Want weg halen en er niets anders voor terug plaatsen is geen optie. Dat lieten wij bewoners duidelijk merken en dat begreep deze man, Jeroen Verhagen, ook. Wethouder Anja Henisch was ook aanwezig. Zij kwam een paar dagen later kijken in de speeltuin achter de Braillestraat en vond ook dat er zeker meer speeltoestellen voor de kleinere kinderen moesten komen want die waren er niet. Bijvoorbeeld een baby schommel. Lees nogmaals: wat meer speeltoestellen voor de kleinere kinderen! En niet: we halen wat weg en zetten er niets anders voor in de plaats terug!

De vierde vergadering was een feit en weer vroeg ik naar de speeltuin achter de Braillestraat. Richard van Kleef gaf aan dat er wel een klim/speeltoestel was geplaatst achter de Ooievaarshorst maar dat hij nog steeds niet had gehoord wanneer ze aan de slag gingen achter de Braillestraat. Nu bleek een bewoner in mijn buurt te werken bij de IBN. Dit was hun eerste bezoek bij de wijkraad. Ze wisten hier niets vanaf, maar zij zouden wel even polshoogte nemen hoe dit nu zat. Ook zij waren namelijk erg enthousiast dat deze speeltuin zou worden opgeknapt; dat werd wel eens tijd na 30 jaar.Vanavond kwam deze vrouw bij me aan de deur en ze vertelde dat bij de IBN verteld wordt dat “Speeltuin, Ganzenhorst-Braillestraat- Reigershorst geen onderdeel van het speeltuinen project Zittert” is.

Na alle beloftes en gesprekken ben ik erg verbaasd dat er nu ineens niets bekend is over de speeltuin achter de Braillestraat. Het kan toch niet waar zijn dat de speeltuin waar het mij om ging toen ik die aankaartte, nu wordt buitengesloten?

Wij, de buurtbewoners van de wijken Rode Dorp en de Zittert rond de speeltuin  achter de Braillestraat zijn het zat dat we,elke keer als er een verzoek komt van onze kant, genegeerd worden. Dat er beloftes worden gedaan die niet nagekomen worden. Alsof wij er niet toe doen.

Al jaren vragen wij bijvoorbeeld ook om een bladerenbak omdat er nogal wat hoge bomen staan en elke keer krijgen we te horen dat we er geen krijgen.

Ik hoop dat we er op een nette manier uitkomen en dat jullie de beloftes nakomen. Dat deze speeltuin ook wordt opgeknapt, met bijvoorbeeld een leuk klimhuisje zoals staat bij de Lidl. Dat er een mooie nestschommel komt zoals achter in de Mars bij het Noordeinde. Speeltuinen die lang niet zo druk bezocht worden als de speeltuin achter de Braillestraat. Er zijn veel mogelijkheden, want de speeltuin is meer dan groot genoeg om er iets moois van te maken.

Wij bewoners rond dit veld hebben al de gemeentegrond in eigenbeheer en er met hulp van de wijkraad prachtige tuinen van gemaakt. Ook wachten we nog altijd op de contracten die bij deze “onderhoud in eigen beheer” hoort.

Ik wacht uw antwoord af en ga uit van een positief antwoord. Anders zullen we verder kijken naar andere stappen. Een burgerinitiatief/handtekeningactie of de publiciteit op zoeken. Want dat onze speeltuin wordt opgeknapt dat is zeker en niet met een blik verf!

Evy Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: