Vestingstedendagen.

 

Zaterdag en zondag op 7 en 8 april waan je jezelf in een tijdmachine. Zoals in de bekende sciencefiction-filmtrilogie Back to the Future uit 1985, stap binnen de grenzen van de vestingstad Grave van de middeleeuwen naar de renaissance. En dat beleef je niet 2d vanuit geschiedenis boekjes en encyclopedieën maar volledig 4d real life. In een decor van honderden historische gebouwen en complexen en honderden historische figuranten beleef je de tijden van Prins Willem van Oranje, de Habsburgers, de bezetting door de Franzen. Je proeft het eten uit die tijd, ziet hoe ambachtslieden schoenen, bier en wapens maakten. Alsof je in een Imax theater naar een heuze verfilmde veldslag zit te kijken, kan je tijdens deze twee dagen getuige zijn van de gevechten tussen beroemde generaals, zoals Luitenant-generaal Karel von Rabenhaupt van het Groot Staats leger en Generaal Noelle Bouton de Chamilly. Er is zelfs een groot terrein ingericht met kanonnen en ander schiettuig.
Op zondag 8 april gaat er om 13:00 uur een grote stoet, genaamd de ‘Blijde Intocht’ door de stad. Begeleid door de paarden van die Schwanenreiter gaan het jonge stel Prins Willem van Oranje en het Graafs adellijk meisje Anna van Buren, samen met honderden genodigden, burgemeesters, wethouders, historische adellijke figuren en gilden de stad door.
De organisatie verwacht doordat de weersvooruitzichten bijzonder gunstig zijn meer dan 25.000 bezoekers dit weekend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: