Toekomst Land van Cuijk: Winnaar CDA staat ook in Mill buitenspel

Foto: De vorige burgemeester Hans Verheijen promoveerde naar Wijchen.
Niet alleen in Sint Anthonis is het CDA als grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen op een zijspoor gezet. Ook in Mill, zo bleek gisteravond.

De lokale Millse partijen Algemeen Belang’90 (AB’90) en Vier Kernen Partij (VKP) vormen ook de komende vier jaar de coalitie in de gemeente Mill en Sint Hubert. Dit betekent ook dat Erik van Daal (VKP) en Jos van den Boogaart (AB’90) wethouders zullen blijven.

De twee partijen maakten gisteren bekend samen een nieuw coalitieprogramma te gaan schrijven op basis waarvan de gemeente Mill en Sint Hubert vier jaar lang bestuurd wordt. Ze haalden 21 maart elk vier zetels. Samen net genoeg voor een nipte raadsmeerderheid.

CDA, met zeven van de vijftien zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen de grote winnaar, staat daarmee buitenspel. Vorige week nog werd ook het CDA in buurgemeente Sint Anthonis met eveneens zeven zetels buitengesloten als glorieuze winnaar van de verkiezingen. Daar proberen nu SAN en VVD een nieuw gemeentebestuur samen te stellen.

De Millse CDA-leider en wethouderskandidaat Mark Janssen reageert hevig teleurgesteld. ,,We hebben het gevoel geen eerlijke en echte kans te hebben gehad. Terwijl wij ons in de gesprekken met beide partijen heel open hebben opgesteld.” Bekend is dat het CDA, de voorbije jaren ook oppositiepartij, voorstander is van één grote gemeente Land van Cuijk, terwijl de andere twee raadsfracties niks zien in zo’n grote fusiegemeente.

Janssen vindt dat door het CDA te passeren ook de kiezers ‘buitenspel staan’. ,,We zijn veruit de grootste met liefst 46 procent van de stemmen. Dat VKP en AB nu een coalitie vormen, doet geen recht aan de verkiezingsuitslag.”

VKP zegt wel ‘een serieuze poging’ ondernomen te hebben om met het CDA een coalitie te vormen. Maar er was te weinig vertrouwen. Met AB’90 is wel ‘een stabiel gemeentebestuur’ mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: