Dossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Bericht van de Gelderlander april 2018: De toekomst van Grave: Kerkdorpen zien fusie niet zo zitten.

GraverMaat: In mijn archief trof ik dit artikel uit 9 april 2018 aan. De Gelderlander journalist Herman Wissink schreef dit n.a.v. de opiniepeiling die toen gehouden werd.

Toen was 43 % voor een zelfstandig Grave. In de kerkdorpen was de animo voor zelfstandigheid een stuk lager.

Ik plaatste er deze foto bij.

Een zelfstandige gemeente Grave, dat zien ze in de kerkdorpen Velp, Escharen en Gassel niet zo zitten.

Dat blijkt uit een nadere analyse van de cijfers van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Toen werd ook een opiniepeiling gehouden over de bestuurlijke toekomst van Grave.

Koos in de hele gemeente Grave gemiddeld 43 procent van de inwoners voor een zelfstandige gemeente (en dus niet fuseren tot één grote gemeente Land van Cuijk of een gemeente Cuijk/Grave/Mill), in de drie kerkdorpen van Grave was maar 31 procent voor een gemeente die zelfstandig blijft.

Gekeken naar de stembureau’s in de stad Grave, dan blijkt daar 48 procent voor een zelfstandige gemeente Grave te zijn.

Dat de dorpen geen behoefte hebben aan een kleine gemeente blijkt ook uit de stemmen op grote winnaar LPG. De LPG is een van de partijen die nadrukkelijk voor het zelfstandig blijven van de gemeente Grave is.

In de stembureau’s in de stad Grave scoorde de LPG tussen de 45 en 50 procent. In Velp was dat maar 22 procent. In Escharen 28 en in Gassel 32.

Het aantal stemmers in Gassel is relatief hoog, omdat 168 dorpsgenoten op de uit Gassel afkomstige LPG-kandidaat Jan Schraven stemden.

Jan Sol, voorzitter van de dorpsraad Gassel snapt wel waarom in zijn woonplaats maar weinig mensen behoefte hebben aan een zelfstandige gemeente Grave.

,,De kerkdorpen hebben niets op met Grave. Dat zelfstandig blijven is typisch iets van Grave zelf. Omdat ze vinden dat het stadje het eigen karakter moet blijven behouden. Gassel wordt alleen maar gezien als een wingewest”, zegt Sol.

Gassel behoorde tot de vorige gemeentelijke herindeling tot de toenmalige gemeente Beers. Maar in 1993 werd Beers bij Cuijk gevoegd en Gassel bij Grave. ,,Gassel is er niet bij gebaat als Grave zelfstandig wordt. We tellen toch niet mee, en dat wordt bij een herindeling op zijn zachtst gezegd niet slechter.”

Volgens Sol wil het relatief aantal grote aantal LPG-stemmers in Gassel niet zeggen dat ze voor zelfstandigheid zijn. ,,Dat komt alleen omdat Anja Henisch het als wethouder goed gedaan heeft en Jan Schraven uit het dorp komt’, aldus Sol .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *