Vurige discussies tijdens het Soosdebat.

Fractievoorzitters van de zes partijen die meedoen aan de Graafse gemeenteraadsverkiezingen waren op zondag 11 maart, op uitnodiging van Sociëteit Tot Nut ende Vermaeck aanwezig bij het lijsttrekkersdebat in de Sociëteit. Financiën, gemeentelijk herindeling en burgerparticipatie staan centraal.

Gespreksleider Harry Peppinck legt de fractieleiders de vraag voor: “Is de schuld van de gemeente Grave toegenomen?” “Zeker”, zegt Bannink (VVD), “maar er staat tegenover dat er flink geïnvesteerd is”. VVD wil meer oppakken samen met de burgers. Op de vraag hoe de VVD de samenwerking in het Land van Cuijk ziet, reageert hij subtiel: “persoonlijk, zie ik een fusie niet zitten”.

Ben Peters (CDA) noemt de crisis als oorzaak van de verminderde financiële draagkracht; hij stapt er snel overheen en roemt de vestingvisie van West8. Hij ziet de toekomst van Grave het meest gediend met één gemeente Land van Cuijk. Het CDA wil toe naar kernendemocratie.

Jacques van Geest (Verenigd Progressief Grave) is duidelijk in zijn mening over de financiële situatie van Grave: “er is nog maar weinig vet op de botten!” VPGrave wil hard werken aan duurzaamheid; zonnepanelen en de waterkrachtcentrale worden door Van Geest genoemd als voorbeelden.

Keerpunt 2010 komt na de verkiezingen terug met een nieuwe fractievoorzitter: Hennie Bongers. Hij wil in de nieuwe raadsperiode samenwerken met alle leden van de raad: “nu staan we bekend als een raad met regelmatig gekissebis”.

Rik Joosten (LPG) wil dat Grave zelfstandig blijft en is tevreden over hoe de zorg in Grave is geregeld. Nieuwkomer D66 Boudewijn Schaveling vindt samengaan in één gemeente Land van Cuijk noodzakelijk in het belang van de werkgelegenheid..

Bron: De MaasDriehoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: