LPG moet lastige klus klaren.

          Webmaster: foto onderschrift:

Hier brengt onze Ben Litjens zijn stem uit in Escharen. Ben Litjens stemde samen met de LPG, VVD en Trots tegen het Herindelingsvoorstel. Daardoor werd het mogelijk om de opiniepeiling te houden en kwam deze gemeenteraadsverkiezing volledig in het teken van wel of geen herindeling te staan. Coalitiepartner CDA was toen voor. Er kwam toen een gelegenheidscoalitie van LPG, VVD, TROS en Ben Litjens die zorgde voor de komst van de uniek opiniepeiling. De rest is bekend.

Rick Joosten krijgt het initiatief bij het vormen van een coalitie in Grave. Maar welke partij is een goede partner? Een die voorstander is van een gemeentelijke fusie?

HERMAN WISSINK; journalist van de Gelderlander

Wijlen Piet Vollenberg zou het prachtig gevonden hebben, de winst van vier naar zes zetels. Vollenberg richtte samen met Jan Verhaaren de Lokale Partij Grave op. Verhaaren (76) was als nummer 19 op de kandidatenlijst nog lijstduwer. Piet Vollenberg overleed op 11 februari 2014. ,,Piet zou genoten hebben, wat een superoverwinning”, zegt Verhaaren.

En waar Vollenberg ook duidelijk over was, zegt Verhaaren, was de zelfstandigheid van Grave, de eigen identiteit. In Grave stemde woensdag tijdens de opiniepeiling over de toekomst van Grave ruim 42 procent voor zelfstandigheid. Dat is gecombineerd met de winst van de LPG een duidelijk signaal.

Toch zeggen de voorstanders van herindeling: ,,De meerderheid, bijna 57 procent, heeft in Grave dus voor herindeling gekozen.” Maar omdat er woensdag niet twee, maar drie keuzes werden voorgelegd, zijn de voorstanders niet eensluidend: 23 procent is voor één grote gemeente Land van Cuijk en ruim 33 procent stemde voor een samengaan met Cuijk en Mill.

Rick Joosten krijgt als LPG-voorman het initiatief bij het vormen van een coalitie. Samen met het CDA, dat van twee naar drie zetels ging, lijkt het meest logische. Maar het CDA is juist uitgesproken voorstander geweest van een gemeentelijke fusie.

,,Maar we hebben altijd gezegd dat we de keuze van de inwoners van Grave zouden respecteren”, zegt CDA-lijsttrekker Ben Peters. ,,Zouden we tot zelfstandigheid van Grave komen, dan zullen we zeker inzetten op een belangrijker rol voor de wijk- en dorpsraden, zoals we dat bij een grote gemeente Land van Cuijk ook gedaan zouden hebben.”

In Grave hield de VVD maar één zetel over. Feitelijk leverde de partij er twee in, omdat Frans Smulders van Trots Liberaal LvC zich bij de VVD had aangesloten en de twee partijen samen drie zetels hadden. D66 kwam als nieuwkomer op één zetel. Op zich logisch, omdat die partij tot de verkiezingen onderdeel was van VPGrave. VPGrave leverde ten faveure van D66 een zetel in en kwam op twee. Keerpunt 2010 zakte ook van drie naar twee.

In Grave bestaat getalsmatig de optie een variant op de film Braveheart te maken. Daarin werken in de dertiende eeuw de afzonderlijke Schotse clans samen tegen de grote vijand Engeland.

Er zou in Grave een coalitie gevormd kunnen worden door een aantal kleine partijen die vóór herindeling zijn. Daarbij zou de LPG buiten de boot vallen. ,,Maar daar ga ik niet van uit”, zegt winnaar Rick Joosten. ,,Dat zou wel heel bizar zijn en minachting van de kiezers. Wij zijn niet voor niets de grootste geworden.”

Peters daarover: ,,Je kan de winst van de LPG niet wegwuiven. Die winst gecombineerd met de uitslag van de peiling geeft voldoende richting.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: