Ladderwagen blijft gemoederen bezighouden.

In Grave hoorde ik deze twee feiten over de Graafse ladderwagen:

Op de bijeenkomst van de Clientenraad van Catharinahof / Brabant Zorg stelde een van de bewoners de vraag hoe belangrijk het is dat er snel een ladderwagen bij Catharinahof is als er brand in een van de appartemen is.

De voorlichter van de Brandweer  Brabant Noord uit Best gaf de volgende verklaring: “Catharinahof is speciaal in afzonderlijke compartimenten gebouwd waarbij automatische branddeuren zich sluiten bij een brandmelding. Vervolgens gaan de leden van de Bedrijfshulpverleners direct aan de slag om mensen in veiligheid te brengen. Het evacueren van bewoners gaat in dit gebouw horizontaal en begint al voordat de brandweer die in 8 minuten aanwezig moet zijn. De bewoners die het dichtste bij de brandhaard wonen worden het eerste verplaatst. Omdat de evacuatie horizontaal gebeurd is de inzet van de ladderwagen niet urgent meer.”

Brandweeroefening in Maaszicht.
Carmen speelt met verve voor slachtoffer.
Zij werd nog wel verticaal afgevoerd!!

Hij ging niet in op hoe urgent die inzet wel is bij een brand in de Historische Binnenstad om verticaal slachtoffers af te kunnen voeren.

Vlak voor die informatiebijeenkomst van de Brandweer onder de titel: BRAND! U moet er niet aan denken of toch wel? sprak ik een inwoner van Grave in het restaurant die veel vrijwilligerswerk in Catharinahof doet.

Hij vertelde dat hij recent de brandweer uit Cuijk zag proberen om met hun moerassige ladderwagen dichtbij de appartementen op de Botermarkt te komen.

Eerst werd gepoogd om vanuit de Klinkerstraat bij de panden te komen. Dat lukte niet. Vervolgens werden diverse pogingen ondernomen om via de ander kant de Botermarkt in te rijden. Een boom en geparkeerde auto’s verhinderde de doorgang naar de Botermarkt.

Volgens die Gravenaar lukte het niet omdat het voertuig een ander type is dan de Graafse ladderwagen. Onverrichterzake vertrok de ploeg brandweerlieden met hun voertuig weer naar hun thuisbasis.

Ons raadslid Ben Litjens maakt zich al lange tijd druk om de kleinere wagen weer terug in Grave te krijgen. Als chauffeur op diverse vrachtauto’s kijkt hij er niet van op dat dit gebeurde. Veiligheid en brandweer hebben daarom een prominente plaats in ons verkiezingsprogramma gekregen.

De forse bezuinigingen in het verleden hebben misschien tot verkeerde beslissingen gezorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: