Help Lotte en Maud aan een raadszetel.

Zes van onze vrouwen op de groepsfoto op de Kat.

Lotte en Maud Parie nieuw bij Keerpunt 2010

‘Een tweeling met pit’

Door Freddy Klooté

Splinternieuw zijn ze, in het politieke veld van de gemeente Grave. Lotte en Maud Parie van de winkel ‘Parie Identity’ in de Brugstraat in Grave. Ze werden benaderd door de nieuwe fractievoorzitter van Keerpunt 2010, Hennie Bongers. Lotte: “Hij vroeg ons. Wij hadden onze vragen. Hennie vertelde waar Keerpunt 2010 voor staat en heeft van alles en nog wat uitgelegd. Al onze vragen beantwoord. Aan het eind van het gesprek vonden we ons gemotiveerd en geïnspireerd om bij Keerpunt 2010 te gaan. We hadden het idee dat ons jong-zijn wel een rol speelde.”

Lotte en Maud Parie.

De tweeling is 22 jaar geleden geboren in het ziekenhuis van Nijmegen en na twee dagen weer naar Grave teruggekeerd. Maud: “Na basisschool Hartenaas ben ik naar het Merletcollege gegaan. Mijn hart lag bij mode, dus ging ik naar het ROC Nijmegen voor de opleiding “Detailhandel Mode en Design”. Na het slagen daar volgde ik aan de Hogeschool van Amsterdam een opleiding aan de afdeling Amsterdam Fashion Institute. Nadat ik ook daar mijn diploma haalde ben ik een winkel in mode in de Rogstraat begonnen”.

Lotte bezocht na Hartenaas en het Merlet de Horeca Ondernemers Opleiding aan het Willem I College in Den Bosch. Dat werd gevolgd door een studie Marketing Communicatie en Evenementen Organisatie aan het ROC in Nijmegen. Hierna ben ik samen met Maud in de winkel gaan helpen”.
Inmiddels werken ze nu samen in hun winkel in de Brugstraat: ‘Parie Identity’. Twee jonge ondernemers, die zich niet vasthouden aan leeftijd, maar aan hun stijl.

Lotte: “We vonden dat Grave een winkel als deze goed kon gebruiken. Eigenlijk kan Grave altijd wel winkels gebruiken. We willen ook een voorbeeld zijn voor leeftijdgenoten. Jong ondernemen, durf hebben. Er gewoon instappen. Nee, niet met hulp van onze mama, die ook een winkel in de modebranche heeft. Zij gaf ons wel het voorbeeld: “Gewoon doen”.

PolItiek
Maud: “We hebben meteen met Hennie Bongers van gedachten gewisseld over datgene wat ons bezighield. Wonen voor jongeren bijvoorbeeld. Niet alleen in het centrum maar ook in de kernen. Wij vinden het zonde als jongeren vertrekken omdat ze geen dak boven hun hoofd hebben. Ja, dat heeft natuurlijk ook met onze winkel te maken, maar je moet het iets groter zien”. Lotte vult aan: “Wij willen meehelpen te voorkomen dat jongeren weggaan. Grave is een mooi stadje, dat mooie winkels verdient. Mooie horeca ook. Toerisme vinden we belangrijk. Er moet daarbij ook de nadruk op winkelen gelegd worden”.
De tweeling neemt “Misfits” in Uden als voorbeeld. Lotte: “Daar zitten jonge ondernemers in een groot pand bij elkaar. De gemeente ondersteunt dit. Zo kunnen die jongeren een opstapje maken naar het zelfstandig ondernemen. Het mooie is dat men daar elkaar ondersteunt. Wij willen ook in Grave het samen-doen stimuleren. Mensen elkaar laten helpen. Hulp durven vragen. Elkaar stimuleren en motiveren”. Maud: “Ik wil graag zeggen dat ik collega’s heb in Grave, geen concurrenten”. Nou, dat is een duidelijke boodschap aan eenieder die iets met ondernemerschap in ons stadje te maken heeft.

Ook het punt “meer zeggenschap voor de burger” in het programma van Keerpunt 2010, spreekt Maud en Lotte Parie wel aan. Maud: “Bij Keerpunt 2010 zien we dat je daarvoor de kans krijgt. Er zijn genoeg mensen die goede ideeën hebben. Het zou leuk zijn als ze de kans daartoe krijgen”.

Nummer 18 en 19
Maud en Lotte staan als nummer 18 en 19 op de verkiezingslijst van Keerpunt 2010. De kans dat ze ook daadwerkelijk in de raad komen is dus niet groot. Ik opper dat ze ook met voorkeurstemmen gekozen kunnen worden. Even lijken ze te schrikken. Maar dan breekt twee keer een ontwapenende lach door. Lotte: “Hé, daar kan ik de social media voor gebruiken. Hoeveel stemmen moet ik dan binnenhalen?” Als ik antwoord dat dit wel afhangt van het aantal stemmen dat wordt uitgebracht, maar dat ze op zo’n 350 stemmen moeten rekenen, wordt met twee stemmen vóór en nul tegen beslist dat het social media-offensief wordt ingezet.

Wat ze graag nog willen in Grave? Maud: “Bruisen en leven in Grave. Alle seizoenen. We hebben sterke evenementen. Daar moeten we met zijn allen de schouders onder blijven zetten”. Volgens Lotte missen we nog iets heel belangrijks: “Een muziekfestival voor de jeugd. Met goeie bands. Overal in de buurt kan het. Dus moet het in Grave ook kunnen. We hebben er prachtige locaties voor”.

Ik heb in de kop van dit artikel niets teveel gezegd: “Een tweeling met pit”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: