Grave wacht niet op rechter en kapt bomen.

Bomen die in Grave moeten wijken voor een fietspad richting de Nieuwe Brede School Oost zijn de afgelopen dagen gekapt. Dit tot ontsteltenis van omwonenden, die maandag bij de rechter de komst van het fietspad nog probeerden tegen te houden.

HERMAN WISSINK; journalist van de Gelderlander.

Door de kap van de bomen is er, mocht er geen fietspad komen, in ieder geval ruimte gekomen voor een zogenoemd onverhard geitenpaadje. Paul Moonemans, die namens de bezwaarmakende bewoners van de omliggende wijk spreekt: ,,Maar er zijn zo veel bomen en struiken weggehaald, dat het geen geitenpaadje meer is, het is zo breed dat er een hele kudde geiten overheen kan.”

Volgens de gemeente Grave is het fietspad noodzakelijk om kinderen die naar de nieuw te bouwen Brede School Oost gaan de gelegenheid te geven dat op veilige manier met de fiets te doen. Een stukje van een meter of tien vanaf de hoek van de Jan Luykenstraat en de Van Steenhuijslaan gaat door een bestaand bosje naar het terrein bij de huidige Visioschool, waarnaast de Brede School wordt gebouwd. Omwonenden vrezen dat niet alleen de fietsers er komen, maar dat vooral veel ouders er met de auto hun kinderen afzetten. En voor veel autoverkeer zijn de straten niet ingericht.

Maandag stonden de omwonenden en wethouder Jeroen Joon nog tegenover elkaar voor de bestuursrechter in Den Bosch. De omwonenden vinden dat er voor een fietspad geen werkzaamheden verricht mogen worden, omdat er nog geen vergunning voor is. ,,We hebben zwart op wit dat er niets gedaan wordt tot ‘de vergunning onherroepelijk’ is geworden”, zegt Moonemans.

Brief
De brief waar Moonemans het over heeft dateert van februari vorig jaar. Toen duidelijk werd dat Grave niet langer wilde wachten, omdat de gemeente aankondigde ondanks de afspraken aan de gang te gaan, werd de gang naar de rechter gemaakt. Na de zomer gaat de nieuwe school immers open en moeten de toegangswegen klaar zijn.

,,De bestuursrechter heeft maandag aangegeven dat naar zijn mening de gemeente de gemaakte afspraken niet nakomt, maar dat hij dat formeel moet doorverwijzen naar de civiele rechter. Hij vroeg wethouder Jeroen Joon of hij daarop wilde wachten. Het antwoord van Joon was ‘nee’. ‘s Middags zijn de bomen al gekapt.” Joon had in deze krant voorafgaand aan de rechtszaak al laten weten dat de bomen hoe dan ook gekapt zouden worden. Volgens Moonemans heeft de gang naar de civiele rechter geen zin meer. ,,Omdat de schade nu al is aangericht. Maar we gaan zeker nog proberen om het reguliere fietspad tegen te houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: