Een nieuwe Graafse raad; wat doen wij burgers ermee?

INGEZONDEN: Door Leo de Vreede

Nu de emotionele schokgolven van de uitslag wat tot rust zijn gekomen is het tijd bovenstaande vraag aan de orde te stellen. Wij burgers van Grave moeten het er vier jaar mee doen. Wordt dat eendrachtig samenwerken of wordt dat ergeren aan het gekrakeel in de vergaderingen en rottige ingezonden stukjes schrijven. Of, en dat is eigenlijk het ergste, kan het ons niet schelen zolang ze maar van ons tuintje afblijven?

Wij burgers hebben de eerste zet gedaan door deze nieuwe raad te kiezen. Nu is die raad aan zet. De slotzinnen van de twee artikelen van Freddy Klooté in de Arena van 23 maart zijn daarvoor interessant. Het ene artikel eindigt met “Tijd om de koppen bij elkaar te steken. In dienst van de gemeente Grave en haar inwoners.” Beter kan het niet worden gezegd en hoopgevend is dat deze uitspraak is gebaseerd op een gesprek met drie lijsttrekkers die met meer zetels in de raad komen dan vorige keer. Om die dan meteen winnaars te noemen gaat mij wat ver. Want winnaars heb je alleen als er ook verliezers zijn.

Het tweede artikel, voornamelijk over de uitslag, eindigt met: “met deze uitslag lijkt coalitievorming nog heel wat uurtjes praten te vragen”. Op zich is die zin volkomen juist. Het beroerde is dat met een coalitie ook weer een oppositie wordt gevormd. En juist die georganiseerde tegenstelling is vaak aanleiding tot onaangenaamheden. En wat is het nut van het hebben van een coalitie en een oppositie? Uit de bovenstaande slotzin van het andere artikel van Freddy concludeer ik dat coalitie en oppositie niet nodig zijn om Grave goed en tot tevredenheid van de inwoners te besturen.

Hoe moet het dan? Heel simpel: laat de twee grootste fracties ieder een wethouder leveren en begin onmiddellijk met de draad weer op te pakken bij het zoeken naar verbetering van de communicatie. Misschien is het een idee daar ook niet-gekozen kandidaten te betrekken. Zij toch voorbestemd in de toekomst het stokje over te nemen? Voor een gemeente als Grave hoeft een verder bestuursprogramma niet zo’n probleem te zijn., Met doorgaan met het vorige programma kom je een heel eind.

Natuurlijk stel ik het hier wel simpel voor. Er zullen de nodige hobbels zijn, maar als we de eerste stap zetten door af te zien van coalitie en oppositie maar het samen gaan doen zijn die hobbels te nemen.

Wel is het verstandig de eerste hobbel maar direct samen te slechten. Aan het artikel over de uitslag van de verkiezingen was nog een slotzin toegevoegd: “Over de zelfstandigheid van Grave hebben de kiezers gesproken” Daarmee wordt bedoeld dat die kiezers ieder een voorkeur hebben aangegeven uit drie mogelijkheden over de bestuurlijke toekomst van Grave. Over de interpretatie van de uitslag en hoe de opinie moet worden omgevormd naar een realistisch standpunt moet nog wel even worden nagedacht. Hoe pak je dat met de nieuwe raad aan? Ik heb daar wel ideeën over, maar dat zullen anderen, en dan op hun eigen manier, ook hebben. Ik geloof wel dat het mogelijk is dit onderwerp niet tot splijtzwam in de samenwerking te laten worden.

Dit verhaal is niet af; wordt dus, hoop ik, door anderen overgenomen.

Leo de Vreede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: