De Gelderlander. Bert Wijnen: “Een zware teleurstelling”

Foto-onderschrift: uit mijn foto-archief; stemlokaal in Trefpunt Velp.

Door nieuwe regels geen jubileum.

Bert werd nog door mij op de foto gezet toen hij in 2013 een koninklijke onderscheiding kreeg voor zijn inzet als vrijwilliger op allerlei terreinen.

Bert Wijnen: ,,Een zware teleurstelling.”

Bert Wijnen zit dit jaar voor het eerst in 50 jaar niet op het stembureau. De Gravenaar is er niet nodig tijdens de komende raadsverkiezingen, aangezien de gemeente Grave het beleid heeft veranderd.

Het zou zijn 50-jarige jubileum als vrijwilliger op een stembureau in Grave zijn, maar een uitnodiging bleef uit voor Gravenaar Bert Wijnen (75). Via via kreeg hij te horen dat de indeling van de stembureaus al vaststond, zonder hem. ,,Een zware teleurstelling”, vindt Wijnen.

Naast Wijnen zijn er nog vier anderen die ondanks aanmelding als vrijwilliger, zonder bericht niet ingedeeld zijn door het bureau verkiezingen van de gemeente Grave. Verschillende aanmelders en oud-stembureauleden dienden een klacht in nadat ze door hadden dat een dagje stembureau op 21 maart er voor hen niet in zat.

Wijnen bood zijn klachtbrief ook aan bij het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. ,,Niet alleen mijn persoonlijke situatie is erg vervelend, ik wil ook een signaal afgeven namens iedereen die dit is overkomen. Zo ga je als gemeente niet met je vrijwilligers om”, uit Wijnen zichtbaar aangedaan zijn ongenoegen.

De Gravenaar, 33 jaar ambtenaar van de gemeente Grave geweest, zegt het niet zomaar. In de 50 jaar dat hij in Grave woont, is hij stembureaulid geweest tijdens gemeentelijke, provinciale en landelijke verkiezingen. Hij zet zich al die jaren op meer manieren in voor de Graafse gemeenschap, kreeg er in 2013 een koninklijke onderscheiding voor. ,,Zittend lid of voorzitter zijn op het stembureau, daar geniet ik zo van. Het contact met de mensen en medeleden, al helemaal bij verkiezingen over je eigen gemeente zoals nu.”

Ook Mia Pluym (68), ruim tien jaar vrijwilliger als stembureaulid, voelt zich gepasseerd. Alle jaren heeft ze samen met Wijnen op stembureau 6 in basisschool De Raamdonk gezeten. ,,We vormden een vast groepje. Omdat het Bert zijn jubileum zou zijn, hadden we al in gedachten om er een klein feestje van te maken. Dat feestje gaat nu dus niet meer door”, zegt Pluym. ,,Ik voel me aan de kant gezet. Zoals ik er nu in sta, vind ik het tijd om te stoppen. Ze konden op ons rekenen, maar dan moet er wel gecommuniceerd worden.”

De gemeente erkent de fout en heeft kort na de klachten persoonlijke gesprekken gevoerd met de betrokkenen. Een excuusbrief en bos bloemen als dank voor hun inzet. ,,Een collegebesluit van vorig jaar om het tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen anders te doen, is eerder in de openbaarheid gekomen dan dat wij dit persoonlijk via een bedankbrief aan betrokkenen hebben kunnen laten weten”, verklaart een woordvoerder van de gemeente.

Dit besluit omvat onder meer dat in de gemeente Cuijk, Grave en Mill ambtenaren voortaan voorzitter van een stembureau zijn. Ook mogen raadsleden en diens partners geen stembureaulid meer zijn, om partijdigheid te voorkomen. In de gemeenten Cuijk en Mill is volgens de woordvoerder geen miscommunicatie geweest.

De excuses van de gemeente accepteert Wijnen, maar het blijft balen. ,,Jaren van plezier lopen nu ineens abrupt af. Vanwege mijn jubileum was dit denk ik mijn laatste keer geweest, maar nu hoeft het van mij niet meer. Ik hoop dat ervan geleerd wordt.”

Aanvulling webmaster/voorzitter Keerpunt 2010:

Nu de inwoners van Grave 3 keer hun stem uit moeten brengen op de gemeenteraad, opiniepeiling en referendum komen de stembureau’s zeker handen tekort bij het tellen van alle uitgebrachte stemmen op drie verschillende formulieren. Misschien worden er weer, net als vroeger extra stemmentellers ingezet?

Het was verstandiger geweest om de oude rotten in het vak toch in te zetten.

Ik zal, net als vroeger, in een stembureau naar het stemmen tellen gaan kijken. Want dat is openbaar. Waarschijnlijk ga ik in Catharinahof rond 21.00 uur in het stemlokaal naar het ledigen van de bussen, het openvouwen van de biljetten en het maken van de diverse stapeltjes kijken.

Benieuwd hoe de uitslagen zijn voor Keerpunt 2010 en de Opiniepeiling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: