Reacties op de verkiezingsuitslag van Keerpunt 2010, D’66 en CDA.

Keerpunt 2010

888 stemmen!

Een geweldig aantal. En goed voor twee raadszetels de komende vier jaar. Hennie en Ben zullen ons ook de komende jaren vertegenwoordigen in de raad.

Helaas zijn wij wel een zetel verloren, die is naar de grote winnaar van deze verkiezingen gegaan: de LPG.

Complexe uitslag

De LPG heeft 38,5% van alle stemmen opgehaald. 42,3% van alle stemmen ging voor zelfstandigheid van Grave in de opiniepeiling en dus tegen herindeling. Maar 56,2% van de stemmen ging juist voor een vorm van herindeling. Het is nog onduidelijk hoe we dit nu precies moeten uitleggen. Als alle partijen bij hun standpunt blijven die ze voor de verkiezing hebben ingenomen, dan is er géén meerderheidscoalitie mogelijk voor de LPG.

Daarom wordt het ontzettend belangrijk wat wij voor de verkiezingen ook al zeiden: de raad moet eerst een gezamenlijke agenda opstellen.

Restzetels

Voor de cijfermensen onder ons. Alle partijen hebben op eigen kracht één of meerdere (volle) zetels binnengehaald. Geen enkele partij heeft een eerste zetel gekregen via reststemmen. Wij hebben op eigen kracht 2 zetels binnengehaald. De vorige keer was onze 3e zetel de allerlaatste te verdelen restzetel, die is nu naar het CDA gegaan. Wij kwamen 62 stemmen tekort.

D66: We zijn benieuwd hoe de LPG de uitslag van de opiniepeiling over wel/niet herindelen gaat interpreteren.

CDA: De LPG heeft veel winst te danken aan haar visie op de zelfstandigheid van Grave. De bevolking was het daarmee eens. Onze keuze voor herindeling heeft ons van de andere kant ook winst gebracht. Maar, de blijdschap is groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: