Volksstemming ook over fusie met buren.

Inwoners van Grave mogen zich op 21 maart, tijdens het referendum over de bestuurlijke toekomst van hun gemeente, waarschijnlijk ook uitspreken over een fusie met de buurgemeenten Cuijk en Mill.

DENNIS GREIJN, de Gelderlander

Coalitiepartij Lokale Partij Grave (LPG) is met vier zetels de grootste raadsfractie en bovendien fel tegenstander van een megafusie met alle vijf de Land van Cuijkse gemeenten. LPG wil dat kiesgerechtigde burgers naast een zelfstandige gemeente blijven en opgaan in een grote gemeente Land van Cuijk, ook een derde antwoord kunnen aankruisen tijdens de volksstemming: een fusie met de twee buurgemeenten waarmee sinds 2014 al in een ambtelijke organisatie wordt samengewerkt.

Fractievoorzitter Rick Joosten (LPG): ,,Als je zo’n opiniepeiling houdt, moet je je inwoners ook alle keuzes voorleggen. Dus ook een fusie met Cuijk en Mill. Dat is wel zo eerlijk.” De kans is groot dat dit voorstel vanavond met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen tijdens de gemeenteraadsvergadering in Grave.

Inmiddels ligt er op het bordje van de vijf gemeenteraden in het Land van Cuijk ook een opdracht voor een nieuw plan van aanpak over een samengaan. Die taak komt van het Regieteam raden Land van Cuijk, de vertegenwoordiging van de afzonderlijke gemeenteraden. In dat plan blijft het vertrekpunt een herindeling van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis, de drie gemeenten waarvan de raden afgelopen september wel voor een megafusie per 1 januari 2023 stemden. Mill en Grave, die alsnog ‘mogen aansluiten’, zeiden toen nee tegen een herindeling.

In het nieuwe plan van aanpak moet de zogeheten kernendemocratie, waarbij wijk- en dorpsraden een grotere stem krijgen, ook verder uitgewerkt worden.

ABC in Cuijk, de grootste coalitiepartij, heeft van een fusie van Cuijk, Grave en Mill een speerpunt gemaakt voor de raadsverkiezingen. Gerard Stoffels, zittend wethouder en lijsttrekker van Algemeen Belang Cuijk, spreekt zich openlijk uit tegen de gemeente Land van Cuijk. ,,Omdat de korte lijntjes naar de burgers bij een gemeente van 90.000 inwoners met maar liefst 34 dorpskernen een illusie worden. Met Cuijk, Grave en Mill krijg je een gemeente van circa 48.000 inwoners, goed voor vijftien kernen. Als lokale partij kiezen we heel duidelijk voor het belang van de inwoners, voor maatwerk dus.”

Het is uiteindelijk aan de nieuw gekozen gemeenteraden om zich op 24 mei uit te spreken over het nieuwe plan van aanpak.

Eén gedachte over “Volksstemming ook over fusie met buren.

  • 6 februari 2018 om 11:13
    Permalink

    Zou die ‘kernendemocratie’ een voorproefje zijn van onze florissante toekomst? Waar wordt die gepraktiseerd in het Land van Cuijk? In Grave?
    Ik zie alleen maar dat burgers zoveel mogelijk overal buiten gehouden worden, zeker als ze kritisch zijn.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: