Veel bijval Graafse wijkagente na tweet.

Veel bijval voor wijkagente Grave na tweet uit frustratie.

Wijkagente Esther van Kasteren kreeg veel reacties op haar tweet, waar de frustratie vanaf spatte. En haar ergernis over het niet kunnen doen van bloedtests wordt gedeeld. De minister bezweert: aan een oplossing wordt gewerkt.

SJORS MOOLENAAR; de Gelderlander.

‘Verdachte rijden onder invloed THC/wiet moeten laten gaan omdat het NFI hier geen capaciteit meer voor heeft…’ schreef de wijkagente in Grave afgelopen weekend. Het was in de nacht van vrijdag op zaterdag dat Van Kasteren een automobilist, die gevaarlijk rijgedrag vertoonde na het gebruik van softdrugs, met een rijverbod van 24 uur moest laten gaan. Tot een vervolging komt het niet, want bij het NFI, het Nederlands Forensisch Instituut, is op dit moment niet de capaciteit om alle bloedtests te onderzoeken. Tot ergernis van de wijkagente. ,,Omdat ze te weinig mankracht hebben, krijgen mensen die een gevaar op de weg zijn, geen veroordeling. Ik vind dat niet kunnen. Misschien moet ik als wijkagent geen frustratie tweeten, maar soms doe je dat wel. Het lijkt me goed als hier een keer discussie over ontstaat.”

De onderbezetting bij het NFI is ook in de Tweede Kamer niet onopgemerkt gebleven. Begin deze maand schreef minister Grapperhaus van Justitie dat de problemen rond mei allemaal opgelost moeten zijn. De oorzaak ligt volgens hem in een nieuwe wet, die op 1 juli vorig jaar is ingegaan. Daarin ligt vast dat de NFI 133 bloedonderzoeken per maand moet doen – een aantal dat inmiddels is opgerekt tot 200. Maar de politie levert er veel meer aan. In december, zo blijkt uit de brief, had het instituut een achterstand van 415 bloedtests.

Daarop is besloten dat alleen nog automobilisten die betrokken zijn geraakt bij een ongeval of zowel drank als drugs, of twee verschillende soorten drugs hebben gebruikt, getest mogen worden. Als een bestuurder alleen stoned is, zoals vrijdagnacht in Grave het geval was, dan komt deze er met een rijverbod van een dag vanaf. Die tijdelijke maatregel moet volgens de minister in mei van de baan zijn. Het NFI is in gesprek met een laboratorium dat de bloedonderzoeken ook uit kan voeren. Dat zou deze maand rond moeten komen, waarna er 500 tot 600 tests per maand gedaan kunnen worden. Over een paar maanden moeten er tot 800 onderzoeken per maand uitgevoerd kunnen worden.

Volgens Grapperhaus is dat conform het aantal dat de politie maandelijks nodig denkt te hebben. Vanaf 1 mei moet de politie de nieuwe wet, bijna een jaar na invoering, dan weer volledig kunnen handhaven, zo schrijft de minister.

Eén gedachte over “Veel bijval Graafse wijkagente na tweet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: