Stem op haar!

DWARSKIJKER

Column

GEURT FRANZEN

Moeten vrouwen op vrouwen stemmen? Volgens Astrid Bannink wel. Het Graafse raadslid van de LPG denkt dat anders de regionale gemeenteraden weer vooral uit mannen gaan bestaan. Over zes weken ververst uw rode potlood de gemeenteraden. Deze krant vogelde uit dat het wat vrouwelijke lijsttrekkers betreft maar een schamele bedoening is. Het zijn toch weer vooral mannen. Alleen Cuijk springt er beter uit, met vier lijsttreksters. Hoewel één dame maar half meetelt omdat ze het lijsttrekkerschap deelt met een man. Zoals ook in Mill een vrouw de klus niet alleen doet en ze in Sint Tunnis een vrouw van buiten hebben.

Niet alleen wat lijstaanvoerders betreft is het armoe troef. In de gemeenteraden zitten al relatief weinig vrouwen en als je kijkt naar de verkiesbare plaatsen, wordt dat de komende vier jaar niet anders. Vandaar die oproep van Bannink: als de vrouwen op een vrouw stemmen, worden wellicht ook lager geplaatste dames gekozen. Zodat de verhouding meer in balans komt. Ik snap die oproep. Maar hij is natuurlijk veel te bescheiden. Misschien legt die oproep wel de vinger op de zere plek. Misschien demonstreert die de bescheidenheid die helaas kenmerkend is voor vrouwen met ambitie. Waardoor ze, als het er op aankomt, de strijd steeds verliezen van mannen met een grote bek. Als de haantjes hun kam overeind zetten en uit hun opgezwollen borst een razende kukel klinkt, dan buigt elk hennetje deemoedig het kopje.

Kom op hennetjes. Niet roepen dat vrouwen op vrouwen moeten stemmen. Die oproep is achterhaald, een moderne vrouw doet dat allang. Mánnen moeten op vrouwen stemmen. Dát moet eens geroepen worden. Kukeleku nog aan toe.

Webmaster: onderbelicht in het artikel is het aantal vrouwen dat op de diverse kieslijsten staan. Keerpunt 2010 is koploper in Grave  met 7 vrouwen op de totale lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: