Kieswijzer de Gelderlander in de lucht: stemhulp voor Graafse kiezers.

De Persgroep lanceert Kieswijzer voor 220 gemeenten

De regionale titels van de Persgroep komen zaterdag met een gezamenlijke Kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij zijn niet de partijprogramma’s leidend, maar dat wat de lezer en de redactie belangrijk vinden. Met een totaal van 220 gemeenten is het de grootste regionale stemhulp ooit.

De Kieswijzer is gemaakt door de stads- en regioredacties van het AD, BN DeStem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad, PZC, De Stentor, Tubantia en Het Parool. Bij het maken van de stellingen hebben redacteuren en correspondenten niet alleen hun eigen kennis ingezet, maar zijn zij ook in gesprek gegaan met de lezer.

Het resultaat is een stemhulp die lezers laat ontdekken welke partij het beste bij hen past.

Gebruikers van de Kieswijzer krijgen een aantal stellingen voorgelegd over zaken die spelen in hun gemeente, waarbij zij kunnen aangeven in hoeverre zij het ermee eens zijn. Daarbij kunnen zij direct zien hoe de verschillende partijen in hun gemeente erover denken. Nadat alle stellingen zijn beantwoord, laat de Kieswijzer zien welke partijen het beste passen bij de gegeven antwoorden.

De Kieswijzer onderscheidt zich vooral van andere stemhulpen door de manier waarop deze tot stand is gekomen. Karolien Koolhof, projectleider Kieswijzer: ‘Doorgaans worden stemhulpen gemaakt op basis van partijprogramma’s en wat politici zelf aandragen. Maar wij hebben ervoor gekozen om hem juist door burgers en journalisten te laten maken. Dat levert een hele andere reeks aan onderwerpen op.’

De redacteuren zijn bij het maken van de stellingen bijgestaan door studenten politicologie en bestuurskunde uit heel Nederland. Zij hebben vervolgens de antwoorden van politici en een toelichting daarop verzameld in de Kieswijzer. Deze is vanaf zaterdag 24 februari voor iedereen gratis te raadplegen via de websites van de betrokken titels en via gemeentekieswijzer.

Via Stemwijzer.nl zijn voor 44 gemeenten de meer klassieke stemwijzers te raadplegen. De StemWijzer legt maximaal dertig stellingen voor en vergelijkt de standpunten vervolgens met de standpunten van de politieke partijen. De uitslag laat zien met welke partij u de meeste overeenkomst hebt.

De 23 stellingen:

 1. Autovrije binnenstad.
 2. Niet bouwen in de uiterwaarden van de Maas.
 3. Gasaansluiting nieuwbouw woningen.
 4. Inzet werklozen.
 5. Uitbreiding veehouderij.
 6. Gymleraren.
 7. Zonnepanelen.
 8. Dorpsscholen.
 9. Huishoudelijke hulp.
 10. Winkeltijden.
 11. Verplicht vrijwilligerswerk.
 12. Vuurwerk.
 13. Met uitkering bijverdienen.
 14. Lege panden.
 15. Verenigingsgebouwen.
 16. Meer natuur.
 17. Pinautomaten.
 18. Wijkcentra.
 19. Grondprijs.
 20. Schoolbussen.
 21. Wethouders.
 22. Land van Cuijk.
 23. Cursus raadsleden.

Tip: voordat u uw keuze aangeeft kunt u alle standpunten van alle Graafse politieke partijen op de 23 stellingen lezen. Veel succes met de kieswijzer!!!

 

En dan nog dit: De nieuwsgierige webmaster / voorzitter van Keerpunt 2010 wil u ook nog wijzen op de twee polls op onze website. De eerste poll gaat over de bestuurlijke toekomst van Grave met de zelfde vraagstelling als bij de burgerpeiling. Ook willen we van u weten of u de Nederlandse vlag, eventueel met de Graafse vlag, terug wilt in de raadszaal. 

Eén gedachte over “Kieswijzer de Gelderlander in de lucht: stemhulp voor Graafse kiezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: