Joël Hendriks luisterde ook naar de brandweercommandant.

Met de invoering van de Wet op de veiligheidsregio’s is de brandweer (door Den Haag) verplicht geregionaliseerd.

Gisteravond was ik bij een informatiebijeenkomst in Cuijk waar de brandweercommandant van onze regio echt geen fraai nieuws had. Het komt er op neer dat we als gemeenten in de regio Brabant Noord echt te weinig geld geven aan de Brandweer.

De gemeenten krijgen van het Rijk een grote zak met geld om van alles te betalen (gemeentefonds). Hoeveel je van het Rijk krijgt hangt af van allemaal factoren. Voor de brandweertaken denkt het Rijk hier 56 per inwoner nodig is, en dat maken ze dan ook over naar de gemeenten.

Alleen de gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze het geld van het gemeentefonds gebruiken. De gemeenten in deze regio betalen maar € 43 per inwoner.

En daarmee zijn we de allergoedkoopste brandweerregio van heel Nederland. Misschien zelfs iets te goedkoop. De brandweer heeft wel wat reserves, voor incidentele tegenvallers. Alleen die reserves worden de komende tijd al ingezet voor structurele uitgaven. Dat gaat dus nooit heel lang goed.

Dat was dus ook de waarschuwing van de brandweercommandant: ik heb straks echt € 4,09 per inwoner extra nodig om mijn structurele uitgaven te betalen. Anders gaat het op een gegeven moment wel fout.

Zelfs als we straks € 48 (ik rond het maar even af) per inwoner gaan betalen, dan hebben we nog steeds de goedkoopste brandweer van Nederland. De op één na goedkoopste brandweerregio ontvangt € 54 per inwoner…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: