Geen vlag in de raadszaal.

Webmaster: Na het lezen van dit artikel was ik verbaasd dat andere partijen in Grave niets zagen in het voorstel van ons raadslid Nel Schuts. Je zou verwacht hebben dat ze haar toch, zeker na zoveel jaar als volksvertegenwoordiger, zoiets sympathiek gegund zouden hebben als afscheidscadeau.

‘Besmette’ driekleur komt niet in raadszaal Grave te hangen
‘Nederlandse vlag roept ook associaties op met politionele acties’

Raadslid Nel Schuts wil de nationale driekleur in de vergaderzaal van Grave en deed daartoe een ‘sympathiek’ voorstel. Het pakte anders uit.

HERMAN WISSINK; de Gelderlander

Er komt géén Nederlandse vlag in de raadszaal van Grave te hangen. Een voorstel van de partijen VPGrave en Keerpunt 2010 haalde de eindstreep niet.

Volgens Binas Dieperink van de VVD is de Nederlandse vlag niet iets om alleen maar trots op te zijn. ,,Onder de noemer van de Nederlandse driekleur zijn ook acties met een minder feestelijke kantje dan het winnen van de 10 kilometer door Sven Kramer”, zegt Dieperink.

,,De vlag roept ook associaties op met de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. Recenter werd hij gebruikt of gekaapt door lieden of organisaties met extreem nationalistische opvattingen waar wij ons verre van willen houden.”

Dieperink geeft voorbeelden als de Nederlandse Volksunie, de Centrumpartij en de PVV van Geert Wilders die de kleuren in het logo van de partij heeft verwerkt.

,,Sommige groepen Nederlanders of medelanders hebben een andere associatie bij de nationale driekleur. Wij willen als VVD dat iedereen zich in Grave thuisvoelt.”

Jochem Spoorendonk (CDA) noemt het voorstel om de Nederlandse vlag in de raadszaal te hangen een vorm van symboolpolitiek.

Het voorstel om de Nederlandse vlag, eventueel vergezeld door de vlag van Grave, in de raadszaal op te hangen, kwam van scheidend raadslid Nel Schuts. Ingegeven doordat in november vorig jaar op voorstel van SGP-leider Van der Staaij en PVV-leider Wilders in de Tweede Kamer een Nederlandse vlag is geplaatst.

,,In veel landen is het gebruikelijk een vlag in de vergaderzaal op te hangen. En de Nederlandse vlag is het symbool voor de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden.”

Behalve de VVD en het CDA zijn in Grave ook de LPG en Trots Liberaal Land van Cuijk tegen het plaatsen van de vlag.

Nel Schuts kon bij de afwijzing van haar voorstel haar oren niet geloven. ,,Ik dacht dat het een sympathiek voorstel was. Niet dat het gedachten over de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië zou oproepen. We moeten in Nederland wel uitkijken dat we niet met zijn allen doorslaan. Er worden beelden weggehaald omdat de persoon in kwestie in het verre verleden fout is geweest en er worden schilderijen uit musea verwijderd omdat er een paar borsten op staan. Dat is nu eenmaal onze geschiedenis.”

In andere plaatsen in de regio speelt de discussie over het plaatsen van de nationale driekleur in de raadszaal nog niet. Wel op meer plaatsen in Nederland. In de helft van de gevallen wordt de vlag net als in Grave niet geplaatst.

Volgens VVD’er Dieperink zou het beter zijn om de regels van artikel 1 van de grondwet, dat discriminatie verbiedt, in de raadszaal op te hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: