“Dat fietspad komt er sowieso”.

De tegenstanders van het fietspad naar nieuwe Brede School Oost in Grave staan vandaag bij rechter tegenover wethouder Jeroen Joon.

HERMAN WISSINK; journalist van de Gelderlander.

Inzet van de zaak is een stukje fietspad van een metertje of 10, meer niet. Maar het houdt de gemoederen in Grave al enige tijd bezig. Het gaat om een stukje dat aangelegd moet worden om kinderen die naar de nieuw te bouwen Brede School Oost in Grave gaan de gelegenheid te geven dat op veilige manier met de fiets te doen. Een stukje vanaf de hoek van de Jan Luykenstraat en de Van Steenhuijslaan door een bestaand bosje heen naar het terrein bij de huidige Visioschool, waarnaast de Brede School wordt gebouwd.

Bewoners van de twee straten zijn bang dat ouders die hun kroost met de auto naar school brengen in hun straten parkeren en dan de kinderen te voet naar de school laten gaan. Dat is makkelijker dan omrijden. En voor dat parkeren zijn de straten niet ingericht, vinden de bezwaarmakers. Daarom stappen de bewoners naar de voorzieningenrechter in Den Bosch om hun grieven kenbaar te maken.

,,Dat fietspad komt er sowieso”, zegt Joon, die vandaag hoogstpersoonlijk naar Den Bosch rijdt om zijn standpunt uiteen te zetten. ,,Ik denk dat we als gemeente voldoende argumenten hebben. Maar als we onverhoopt geen fietspad zouden mogen aanleggen, komt er een paadje tussen de bomen door. Bomen mogen we volgens de regels gewoon kappen om ruimte te maken voor een dergelijk paadje waar de fietsers dan overheen kunnen.”

‘Dat is een verkeerde voorstelling van zaken’, laten de bewoners in een brief aan de gemeente weten. ‘Voor elk fietspad, dus ook een geitenpaadje, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Daar is beroep tegen mogelijk en dat gaan we ook zeker doen.’ Daarbij wordt de gang naar de Raad van State niet uitgesloten.

‘Maak je dit fietspad, dan leidt dat tot onoverkomelijke problemen met de veiligheid van het loop-, fiets- en autoverkeer van en naar de Brede School. Onze wijk kan dat verkeer niet opvangen, de verkeersdeelnemers zijn het slachtoffer.’

Joon denkt dat het ook een kwestie van opvoeden is. ,,Ik denk dat het belangrijk is om ouders op hun verantwoordelijkheden te wijzen. Maar mensen mogen daar parkeren. Daar kunnen we niets aan doen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: