Cuijk vertraagt fusieproces!!!

Opnieuw loopt het herindelingsproces in het Land van Cuijk vertraging op.

Ditmaal steekt ‘fusievoorstander’ Cuijk een spaak in het wiel.

Dennis Greijn: journalist van de Gelderlander.

De fracties ABC, SP en VVD willen meer tijd voor een nieuw plan van aanpak om tot een herindeling te komen. Hierover moet niet, zoals gepland op 24 mei, kort na de raadsverkiezingen van 21 maart, al besloten worden. Het is beter, vinden zij, dat over te laten aan de nieuw gekozen raden na de zomer.

Omdat maandagavond in de gemeenteraad van Cuijk evenveel raadsleden vóór als tegen het ‘uitstelvoorstel’ van ABC stemden, moet er in de eerstvolgende reguliere raadsvergadering, schrijven de regels voor, opnieuw over gestemd worden. Dat kan pas 11 juni.

Megafusie
ABC en VVD vinden herindeling tot één gemeente Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis, de drie gemeenten die in september wel ‘ja’ hebben gezegd tegen een Land van Cuijkse megafusie, maar niks.

ABC omdat het al langer vurig pleitbezorger is van een kleine fusie tussen Cuijk, Grave en Mill, gemeenten die al ambtelijk samenwerken. En de VVD omdat het naar eigen zeggen ‘de vaart erin wil houden’ door juist met z’n vijven te blijven samenwerken.

De gemeente Mill heeft al per brief laten weten niks te zien in een fusie Cuijk-Boxmeer-Sint Anthonis.

Want: ‘Kwaliteit gaat boven snelheid’.

In Grave mogen inwoners 21 maart, op de dag van de verkiezingen, in een referendum aangeven wat ze vinden van één gemeente Land van Cuijk.

Volgens Liesbeth van Heeswijk (Liberaal LvC) zet Cuijk door de actie van ABC ‘een rem op herindeling’. Mariëlle van Zuilen (D66): ,,En het proces gaat al zo traag.’’

Klap in gezicht
PLC-raadslid Henk Siroen, ook voorzitter van het regieteam van raden dat het fusieproces begeleidt, vindt de actie van ABC, VVD en SP ‘een klap in het gezicht van Boxmeer en Sint Anthonis’. ,,Ik vind dit een merkwaardige move.’’ Cuijk stemde, evenals Boxmeer en Sint Anthonis vorig najaar nog voor een snelle herindeling van de vijf gemeenten per 1 januari 2023.

Ook Cuijks burgemeester Wim Hillenaar, voor één grote gemeente, is teleurgesteld. ,,Ik vind het droevig dat nu een beeld wordt geschetst alsof we iets doorgedrukt hebben.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: