“Het wij”

De foto is gemaakt bij mijn afscheid als raadslid van Grave en verwijst naar de beruchte Lex Roolvink wimpel die ik te vroeg ophing na zijn benoeming tot burgemeester van Grave.

Burgemeester Roolvink sprak tijdens de nieuwjaarstoespraak op 8 januari over op zoek gaan naar het wij-gevoel. Nadrukkelijk doelde hij hier niet ‘wij’ als eenzelfde groep mensen, met dezelfde belangstelling, hetzelfde geloof, of dezelfde liefhebberij.

Roolvink: “Het ‘wij’ ontstaat als cirkels van groepen mensen elkaar overlappen.” Hij haalt hier journalist Bas Mesters aan, die de boodschap heeft om de verbinding te zoeken in het deel van de cirkel dat met ‘de ander’ overlapt. Roolvink: “minder focussen op tegenstellingen, maar juist op wat je verbindt is een boodschap die zeker het naleven waard is. Journalist Mesters komt tot de conclusie dat er eigenlijk een heleboel WIJ’s zijn. Als je ieder mens als een cirkel voorstelt dan overlapt die cirkel op verschillende plaatsen andere cirkels”. Roolvink spreekt vaker tijdens officiële bijeenkomsten over verbinding zoeken met ‘anderen’ dan de eigen bekende omgeving. Verder was zijn toespraak anders dan andere jaren. Als reden geeft de burgemeester aan dat de gemeenteraadsverkiezingen naderen. Hij vindt het niet passend om, in het zicht van 21 maart, de verdiensten van het college aan te prijzen. Roolvink: “Als burgemeester sta ik boven de partijen en zoals u weet zijn alle fracties en alle raadsleden mij even lief”. Roolvink reikte vervolgens D’n Opsteker, prijs van de vrijwilliger(s) van het jaar, uit aan de werkgroep Educatie van het Graafs Museum. Daarna werd Cees Menheere, tekstschrijver van onder meer het lied Grave Superieure in het zonnetje gezet. Het lied is voorgedragen als officieel stadslied van Grave. (Lees daarover meer in De MaasDriehoek van dinsdag 16 januari)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: