Het is definitief: Nuenen gaat samen met Eindhoven

De provincie bevestigt dinsdag dat de gemeente Nuenen wordt opgeheven en opgaat in de gemeente Eindhoven. Dit nieuws lekte vorige week al uit, maar alle betrokken partijen wilden dit niet officieel bevestigen. Die bevestiging is er nu dus wel.

In een uitgebreide verklaring laat de provincie weten hoe ze tot dit besluit gekomen is. In deze verklaring staat weinig positiefs over de Nuenense gemeentepolitiek. Die heeft volgens de provincie jaren gebrekkig gefunctioneerd. Veel vertrouwen dat dit nog zal verbeteren in Nuenen, heeft de provincie ook niet. Bovendien is er volgens de provincie een grote kloof tussen opvattingen van het gemeentebestuur en de Nuenense samenleving over de toekomst.

Lees ook: ‘Nuenen dacht het zelf wel te kunnen, maar provincie trekt aan het langste eind met fusie’

Uiterlijk 15 februari geeft de provincie een klap op het besluit Nuenen en de gemeente Eindhoven te laten samengaan. De enige die nog voor wat vertraging kan zorgen is de gemeente Son en Breugel. Als deze gemeente zich wil aansluiten bij de herindeling tussen Eindhoven en Nuenen, moeten de plannen daarop aangepast worden.

Son en Breugel mag kiezen
De kans dat dit gebeurt, is klein. Son en Breugel heeft vorig jaar aangegeven open te staan voor een fusie met Nuenen, maar zeker niet met Eindhoven. De provincie heeft veel meer vertrouwen in Son en Breugel dan in Nuenen en hoeft daarom ook niet gedwongen heringedeeld te worden, zoals bij Nuenen het geval is. Son en Breugel kwam alleen maar in beeld bij de fusieplannen, omdat Nuenen had aangegeven graag met Son en Breugel te willen samengaan.

De beslissing van de provincie betekent niet dat Nuenen en Eindhoven al op korte termijn één gemeente vormen. Als het proces gewoon doorgaat, is er nog een lange weg te gaan. Uiteindelijk beslist de minister nadat er een onafhankelijke commissie naar het plan heeft gekeken.

Lekken
Dat vorige week het nieuws al bekend werd over het opgaan van Nuenen in Eindhoven is bijna exemplarisch voor de kritiek op bestuurlijk Nuenen. Naast voorbeelden van zwak bestuur wordt het regelmatig lekken van vertrouwelijke informatie als negatief punt genoemd door de provincie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: