Graafs woord van het Jaar: “plofraad”

“Plofraad” kwam bij mij bovendrijven toen op televisie in het NPO programma “De Avond van Taal” het woord “plofklas” als eerste uit de bus kwam bij de verkiezing tot woord van het jaar door de landelijke vereniging Onze Taal. Waarschijnlijk hebben veel onderwijzers in het basisonderwijs op dat woord gestemd.

Trots op Catharinahof.

Ik had nog nooit van het uitgekozen  woord “plofklas” gehoord. Later werd het winnende woord omschreven als een  basisschoolklas waar teveel kinderen onderwijs krijgen en niet alle kinderen optimaal kunnen functioneren en het voor de mensen voor de klas steeds zwaarder wordt.

Dit kunstwerk bij Dichterbij past goed bij dit onderwerp. We moeten elkaar recht in de ogen kijken en ontmoeten, vooral buiten de raadszaal.

Na het lezen van alle oud- en nieuw bijdragen van de NRC, de Gelderlander, Trouw en de Gooi-en Eemlander, waar ook weer diverse bekroonde woorden de revue passeerden zoals #Metoo, fiprinol ei, fake news, appongeluk, regenboogtaal, cryptokoorts, genderneutraal, valboete en Merkellego dacht ik aan een “Graafs woord van het Jaar”.

Liberaal LvC Grave
Onze nieuwe griffier wordt hier geïnstalleerd.

Waarom “plofraad” ?

Deze gemeenteraad, op de foto een gedeelte van de raad zichtbaar, tijdens de installatie van Hennie Bongers na mijn vertrek uit de raad. De raad is vier jaar lang meer met zichzelf bezig geweest dan de energie in Graafse zaken te doen steken. Er werd niet naar argumenten geluisterd maar de belangen van coalitie en/of oppositie stonden meestal centraal.

Maak gebruik van het stemrecht.

De sfeer werd steeds grimmiger en uit de taal die soms gebezigd werd bleek vaker dat men geen respect voor elkaar opbracht en door de vele, niet terzake doende, interrumpties werd een fatsoenlijke behandeling van diverse zaken ontregeld.

Oude opname van de raadszaal met gezicht op de publiek tribune.

Als je de raad in een woord wil beschrijven dacht ik, na het kijken naar de Eindejaarsshows van Youp van het Hek, die weigerde het over afgekloven botjes te hebben, en Guido Wijers geeft het woord “plofraad” precies aan hoe de vlag er voor staat.

Samen met oud-burgemeester Wilma Delissen voor de limousine. Misschien deze limousine ook eens naar Grave halen?

Gravenaren, Escharenaren, Gasselnaren en Velpenaren kunnen in maart een nieuwe raad samenstellen die samen voor hun belangen opkomen en het verleden kunnen vergeten en Grave, samen met het nieuwe college, nieuw elan geeft.

 

Deze slogan moeten alle Graafse politici uitdragen.

Enkele reacties op facebook: 

Frank Haans

Meer dan ooit is nu een goed functionerende raad nodig. Dus laat de nieuwe raad een respectvolle raad zijn met inhoud en de wil om naar adviezen en wensen vanuit de burgerij te luisteren!

Henri Janssen

Dorpspolitiek. Grave is te klein om uitmuntende ambtenaren en wethouders aan te trekken, en raadsleden die hun dienen te controleren, dienen dat enkel voor een vrijwilligersvergoeding te doen.

Marion Hulsebosch

Daar gaan we voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: