Geen “pottenkijkers” in de Graafse Marmeren bestuurlijke veste.

Onze mede-oprichter van Keerpunt 2010, Cuijkenaar Mr. Ton van Elk de Freese, kijkt bij Maarten terug naar een Cuijks filmpje. Daar en in Boxmeer hebben ze al jarenlang camera’ s in de raadszaal hangen. Hier in Huizen heeft de gemeenteraad een eigen website waar op alle moties, vragen en stemmingen per partij zijn terug te vinden.

Stichtse Vecht komt zelfs met een communicatieplan “Rondom de Raad”. Doelstelling: 1500 kijkers/volgers. En interactie! We hebben toch ook een digitaal forum? En we hebben ook nog eens Peter Linders en Matt Gerrits voor de beelden. Denk in kansen college!

Met het communicatieplan ‘Rondom de Raad’ wil de gemeente Stichtse Vecht de communicatie over de gemeenteraad versterken en de kloof tussen raad en burgers verkleinen.

Om te komen tot juiste beslissingen heeft de gemeente eerder de mening bij inwoners gepeild. Van de 470 deelnemende personen gaf 28 % van de respondenten aan de politiek te volgen. De gemeente Stichtse Vecht in haar peilnotitie: ‘Bewoners willen bij voorkeur geïnformeerd worden via een wekelijkse digitale nieuwsbrief van de gemeenteraad. Daarna volgt een Facebookpagina specifiek van de gemeente(raad). Indien de raadsvergadering live in beeld te volgen zou zijn via internet, dan zou 57% van de respondenten kijken. Van de respondenten zou 34% het zeker interessant vinden als er om de raadsvergadering heen een programma wordt gemaakt met verduidelijking over wat er op de agenda staat.’

Burgemeester Witteman in de inleiding van het communicatieplan: ‘De komende jaren gaan we werken aan een aantal doelstellingen en daarmee bewoners betrekken bij ons democratisch proces. Door bijvoorbeeld gemiddeld 1.500 mensen naar onze raadsvergaderingen te laten kijken en deze tijdens de raadsvergaderingen mogelijkheden tot interactie aan te bieden. Door bijvoorbeeld op een Facebookpagina van de gemeenteraad 1.000 volgers te krijgen en daarmee een platform te bieden om bewoners te laten reageren op onderwerpen die spelen in onze gemeente.’
Als het plan omarmd wordt door de raad zal er in de nabije toekomst worden geïnvesteerd in de communicatie tussen raad en burgers in de zin van een aparte website voor de gemeenteraad, aparte Facebookpagina, live uitzendingen in beeld, een programma ‘rondom de Raad’ in samenwerking met de lokale omroep, vooruitblik op de raad middels trailers en dergelijke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: