LPG houdt Grave voor de gek.

Het is wat met die fusie van gemeenten in het ‘Land van Cuijk’! Er wordt al heel lang over gepraat. Boxmeer, Cuijk en St. Anthonis hebben inmiddels al definitief besloten om vanaf 2023 samen te gaan, maar Grave (alsook Mill) houden de boot nog even af. Grofweg betekent dit dat driekwart van het aantal inwoners van het Land van Cuijk intussen al richting fusiegemeente gaat.

Op initiatief van met name de LPG (Lokale Partij Grave) is besloten dat er in Grave eerst nog een peiling zal plaatsvinden: willen we liever zelfstandig blijven? Maar daarin zit nou juist de kneep. Dat kan namelijk helemaal niet, hooguit nog een paar jaar ‘strompelen’. Maar dat vertelt de LPG er niet bij.

Op basis van de ‘Wet ARHI’ heeft de Provincie namelijk het recht een fusie af te dwingen als men vindt dat een gemeente te weinig bestuurskracht heeft om nog naar behoren te kunnen functioneren. En zulks geldt overduidelijk al jaren voor de gemeente Grave!
Het rapport van Bureau Berenschot (eerder dit jaar) ‘loog’ er niet om en de Provincie heeft al laten weten zeker van haar recht gebruik te maken, als Grave niet zélf voor een fusie kiest.

De LPG hoopt er nog uw stem mee binnen te halen maar het is in feite een verloren zaak. Het gaat er in de Graafse gemeenteraad overigens steeds grimmiger aan toe. Laat die peiling maar zitten. Dat wordt ‘trekken aan een dood paard’. Boxmeer, Cuijk en St. Anthonis zijn verstandiger. De LPG heeft het nakijken.

Louis Sparidans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: