Kerstgedachte in raad ver te zoeken.

HERMAN WISSINK; de Gelderlander

Kerstgedachte in raad ver te zoeken.

In Grave vliegen de gemeenteraadsleden elkaar tijdens debatten met regelmaat verbaal in de haren. Tijdens de laatste vergadering ging het weer mis. De discussies verdienen geen schoonheidsprijs, vindt ook de burgemeester.

Het moet anders in de gemeenteraad van Grave. Te vaak vliegen tijdens felle debatten persoonlijke verwijten over de tafel. Dat is de conclusie die wordt getrokken nadat een discussie afgelopen dinsdag weer eens uit de bocht vloog.

Dit keer waren het met name Lèon Kamps (VPGRave) en Astrid Bannink (LPG) die elkaar met woorden te lijf gingen. Maar ook andere raadsleden lieten zich niet onbetuigd. Het was niet de eerste keer dat tijdens een discussie op de man werd gespeeld.

,,Ik roep u allen op aan de kerstboom te denken. Denk aan de mooie dagen die voor ons liggen”, probeerde burgemeester Lex Roolvink de gemoederen tot bedaren te brengen. Nu de kruitdampen zijn opgetrokken, is er het besef dat het onverkwikkelijke dispuut niet de schoonheidsprijs verdiende. Elkaar niet laten uitpraten is in Grave aan de orde van de dag.

,,Er is een grens overschreden”, geeft burgemeester Roolvink achteraf toe. ,,Dit zal ik een volgende keer niet accepteren”, is de waarschuwing.

In het debat over nieuwe woningen in Gassel betichtte Bannink haar collega van een oneerlijke strijd. ,,Jammer dat u politiek probeert te bedrijven over de rug van onze inwoners.”

Waarop Kamps reageerde: ,,Dit is een politiek platform. Als u daar moeite mee heeft, is dat uw keuze. Ik zou zeggen, if you can’t stand the heat, get out of the kitchen. Er zijn genoeg andere leuke dingen buiten de gemeenteraad.”

,,Een discussie hoeft van mij niet gezapig te zijn, maar er mag niet op de persoon gespeeld worden. Er gelden hier wel de normale omgangsnormen,” zegt Roolvink.

Ook Ben Peters van het CDA veroordeelt de manier waarop tijdens de raad de gesprekken worden gevoerd. ,,Dit heet vrijheid van meningsuiting, maar het komt de sfeer niet ten goede. Je mag verwachten dat je ook in de gemeenteraad normaal met elkaar omgaat.”

Volgens de fractievoorzitter van het CDA had de burgemeester als voorzitter van de vergadering in moeten grijpen. ,,Om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen.”

Kamps geeft toe dat de discussie van dinsdag niet goed is verlopen. ,,Ik erken dat ik dingen heb gezegd die niet goed waren. We zijn allemaal betrokken bij de zaak en dan gaat het wel eens te ver.” Kamps heeft woensdag al richting Bannink gereageerd. ,,Ik heb een appje gestuurd met het voorstel om een keer aan tafel te gaan zitten. Op een of andere manier reageren we niet goed op elkaar.”

Bannink weet nog niet af dat gesprek er ook komt. ,,Daar moet ik eerst nog een nachtje over slapen. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: