Hulp maakt voortaan ook de afzuigkap schoon.

Zeven gemeenten in Noordoost Brabant versoepelen de regels bij het toekennen van huishoudelijke hulp. Er wordt ‘ruimhartiger en flexibeler’ op wensen van cliënten ingespeeld.

Goed nieuws voor inwoners van zeven gemeenten in de regio die via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) huishoudelijke hulp krijgen: de gemeenten hebben besloten de regels te versoepelen. Vanaf 1 januari 2018 zal in Meierijstad, Bernheze, Boekel, Landerd, Oss, Sint Anthonis en Boxmeer ‘ruimhartiger en flexibeler’ ingespeeld worden op vragen van cliënten. Zo kunnen zij straks indien nodig tijdelijk meer hulp krijgen.

Ook zullen de huishoudelijke hulpen incidenteel klussen doen die eerder uit den boze waren: gordijnen wassen, lamellen reinigen, binnen de ramen zemen of bijvoorbeeld de koelkast of de afzuigkap schoonmaken. Al met al zal er meer maatwerk geleverd worden. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat de hulp vaker komt als de cliënt last heeft van allergieën.

Uiteraard kost dat alles wel geld. Naar verwachting is de gemeente Meierijstad bijvoorbeeld jaarlijks 500.000 euro extra kwijt aan huishoudelijke hulp via de WMO. De gemeente stelt dan ook 3,7 miljoen euro in plaats van 3,2 miljoen euro voor 2018 beschikbaar voor huishoudelijke hulp via de WMO. Oss verwacht jaarlijks zo’n 660.000 euro extra kwijt te zijn. Toch is daarbij wel een kanttekening te maken. Per 1 januari vervalt namelijk de huishoudelijke verzorging toelage, waarbij mensen buiten de wmo om voor 7,50 euro per uur (extra) huishoudelijke hulp konden inhuren. Daar zijn de zeven gemeenten dus vanaf 1 januari juist geen geld meer aan kwijt. Het gaat dus gedeeltelijk om een verschuiving van geld binnen de gemeente.

Het besluit om de regels te versoepelen is opvallend, omdat in eerdere jaren juist fors werd gekort op huishoudelijke hulp via de WMO. Veghel en Sint Oedenrode deden afgelopen jaren mee aan een proef van acht gemeenten in Noordoost-Brabant. Voortaan werd bij het toekennen van hulp niet meer uitgegaan van een standaard afvinklijstje, maar werd bepaald wat er minimaal nodig is voor een ‘schoon en leefbaar huis’. Veel mensen moesten daardoor uren hulp inleveren.

De landelijke huishoudelijke verzorging toelage verzachtte de pijn wel enigszins. Via die regeling konden ouderen, mantelzorgers en mensen met een beperking voor slechts 7,50 euro per uur extra uren huishoudelijke hulp bijkopen. Toen de regeling vanuit Den Haag stopte, besloten veel gemeenten (waaronder Meierijstad) deze uit eigen zak voort te zetten. Aan die bijzondere regeling komt nu per 1 januari 2018 definitief een einde.

De nieuwe beleidsregels zijn onderdeel van de contracten met de zorgaanbieders. Voor Meierijstad blijven dat dezelfde aanbieders: Acteon, ActiefZorg, BrabantZorg, Breederzorg, Buurtdiensten, Interzorg, Laverhof en T-Zorg.

Bron: LIEKE MULDER; de Gelderlander

Webmaster: Grave gaat door met deze regeling! Chapeau!

2 gedachten over “Hulp maakt voortaan ook de afzuigkap schoon.

 • 16 december 2017 om 13:29
  Permalink

  Nogal insinuerende titel Jacques! En dat terwijl Grave al vanaf het begin het beleid ruimhartig toepast. Grave behoorde tot de 10 gemeenten die de beste regeling hadden volgens een landelijk onderzoek uitgevoerd door de FNV.

  Beantwoorden
 • 16 december 2017 om 20:50
  Permalink

  Fijn dat je de titel hebt aangepast en het onderschrift hebt toegevoegd. Dit komt meer overeen met de werkelijkheid. Bedankt, fijn weekend.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: