Buurt blijft op de barricade tegen komst Lidl.

De Gelderlander; Herman Wissink

Omwonenden verrast dat woningbouwplan is gewijzigd.
Ze zijn teleurgesteld, de omwonenden van de plek waar de Lidl in Grave moet komen. Bezwaren zijn afgewezen, maar ze hebben nog zes weken om in beroep te gaan en dat doen ze hoogstwaarschijnlijk ook.

Buurtbewoners geven hun verzet tegen de komst van een megasupermarkt van Lidl aan de Mgr. Borretweg in Grave niet op. Tevergeefs hebben ze bij de bezwaarcommissie aangeklopt om de komst van ervan tegen te houden. Op advies van de commissie hebben burgemeester en wethouders de vergunning voor de supermarkt gehandhaafd.

De nieuwe winkel is gepland op het terrein Vennendaal, waar voorheen het Van der Venne-tuincentrum zat. De winkel staat al ruim tien jaar leeg. Aanvankelijk lag er een vergevorderd plan om er woningen te gaan bouwen. Omwonenden waren verrast dat die plannen werden gewijzigd. Ze zien de komst van de nu geplande winkel, met de bijbehorende parkeerproblemen, niet zitten.

,,Maar helaas heeft de gemeente besloten de ingediende bezwaren tegen de verleende omgevingsvergunning voor de bouw van een supermarkt af te wijzen en de verleende vergunning in stand te laten”, reageert omwonende José Joseph. ,,Dit is natuurlijk niet de beslissing waarop we hadden gehoopt en we zijn er teleurgesteld over.”

Maar met deze uitspraak geven de omwonenden zich niet gewonnen. ,,De vergunning is nog niet onherroepelijk. We overwegen in beroep te gaan. Daar gaan we nog over overleggen. De beroepstermijn bedraagt zes weken, dus we hebben nog even de tijd.”

De bezwaarcommissie toonde zich begripvol over de argumenten van de omwonenden. In het advies staat dan ook: ‘De commissie kan zich de gevoelens van de omwonenden en andere belanghebbenden heel goed voorstellen.’

Maar de commissie laat ook weten dat het geen politieke discussie kan voeren. Ze richt zich op de juridische aspecten. Die zeggen dat er een winkelbestemming op het terrein ligt.

De gemeente Grave en de projectontwikkelaar krijgen van de commissie nog wel een fikse tik op de vingers. De vertegenwoordiger van projectontwikkelaar Reggestede wees tijdens de hoorzitting op de regels en zei dat de gemeente zich daar aan te houden had. ‘De houding van projectontwikkelaar Reggestede tijdens de hoorzitting ten opzichte van de bezwaarden vond de commissie niet getuigen van respect.’

De commissie beveelt de gemeente aan om vanaf nu constructief overleg tussen de projectontwikkelaar, de toekomstige exploitant, de omwonenden en andere belanghebbenden en de gemeente te bevorderen.

‘Dat dat hier niet gebeurd is, klemt des te meer, omdat de betreffende locatie er al sinds 2006 ongebruikt bij lag.’

Jan Westerik van projectontwikkelaar Reggestede laat desgevraagd weten dat hij nog niet kan reageren op de uitspraak van de bezwaarcommissie en de reactie van de omwonenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: