Prinsenstal krijgt een tweede leven.

Prinsenstal is synoniem voor een verrot stukje Grave. Nog wel, want de rotzooi verdwijnt en wordt vervangen door huur- en koopappartementen. Het liefst zo snel mogelijk.

HERMAN WISSINK; de Gelderlander

Het glas van lichtkoepels is vernield, isolatieplaten en stukken steen komen spontaan naar beneden en verwarmingsradiatoren zijn gestolen. In de oude gebouwen op Prinsenstal in Grave zijn de gevolgen van jaren leegstand door vandalisme en verval duidelijk te zien. In de oude kapel valt het nog mee. De kerkbanken staan er nog en bij de biechtstoel lijkt het alsof meneer pastoor zo binnen kan lopen.

Aan dat alles komt een einde Als het aan Arno van Tilburg van ontwikkelaar Stam en De Koning wordt zo snel mogelijk gestart. ,,We zouden over een paar weken kunnen beginnen”, zegt hij hoopvol. ,,Wat we gaan doen, is ingrijpend verbouwen. In dat geval kun je na het aanvragen van een bouwvergunning al na een week of zes aan de slag.”
Nertsenfokker
Stam en De Koning gaat het stadsdeel Prinsenstal ontwikkelen namens De Prinsenstal BV. Die BV is op 15 december vorig jaar opgericht en is een onderdeel van Keizersberg Vastgoed bv, behorend tot het zakenimperium van nertsenfokker Jos van Deurzen uit Elzendorp. Zijn dochters Kitty en Nicky staan aan het hoofd van Prinsenstal BV.

De gebouwen van Prinsenstal, bij de oude haven van Grave, kwamen enkele jaren geleden leeg te staan na de ingebruikname van het nieuwe woon- en zorgcomplex Catharinahof aan de andere kant van Grave. Sindsdien werd er fel gediscussieerd over met name de acht verdiepingen hoge toren van het voormalige Maaszicht. De meesten zagen de torenflat het liefst helemaal verdwijnen. Zover komt het dus niet. Het Rotterdamse landschaps- en architectenbureau West8 heeft tekeningen gemaakt waarmee Van Tilburg aan de slag wil.

In de delen van Prinsenstal die bekend staan als De Rode Pannen, vanwege de kleur van de daken, kijken de zusjes Kitty en Nicky van Deurzen hun ogen uit, zo veel rotzooi er is gemaakt. Samen met Van Tilburg bekijken ze de tekeningen. Prinsenstal wordt drastisch aangepakt. Delen worden nieuw gebouwd, andere delen blijven staan en worden van binnen helemaal opgeknapt. Er komen huur- en koopappartementen. ,,Aanvankelijk dachten we vooral aan goedkope woningen voor starters. Maar tijdens een informatieavond van twee weken geleden begrepen we dat er toch ook behoefte is een goede woningen voor senioren die zelfstandig willen blijven wonen”, legt Van Tilburg uit.

Van Tilburg wil, net als het bedrijf Stam en De Koning dat bij opknap van de wijk De Strijp in Eindhoven heeft gedaan, nieuwe bewoners nog laten meedenken over de invulling. ,,Klantgestuurd ontwikkelen”, noemt Van Tilburg het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: