Land van Cuijkse CDA-jongeren: ‘Zo snel mogelijk fuseren’

DE MAASDRIEHOEK

Ze zijn tussen de 24 en 33 jaar, wonen verspreid over het Land van Cuijk en hebben, behalve dat ze jong zijn, twee dingen gemeen: CDA-lid en ze vinden regionale samenwerking onontbeerlijk.

Sinds een jaar treffen de jonge politici en politici-in-wording elkaar regelmatig in Mill. Om ideeën uit te wisselen. Om te laten zien dat jongeren zich wel degelijk interesseren voor politiek en bestuur. Om plannen te maken voor de toekomst.
Verhuizen naar de stad? Omdat je daar niet naar een XL-supermarkt, bioscoop, bruine kroeg of kinderdagverblijf hoeft te zoeken? Ze piekeren er niet over. “Hier wonen familie en vrienden, zijn we lid van een vereniging, is het gezellig en er is ruimte en rust.”

Zijn ze eenkennig, bang voor de grote wereld of door een baan gebonden aan het dorp? “Welnee. We zijn net zo modern als andere jongeren.” Ze hebben ook in de stad gestudeerd, maar ze zijn er gewoon niet blijven hangen. De één werkt in Den Haag, de ander kriskras door Limburg of verderop in Brabant.
Wat niet betekent dat ze hun ogen sluiten voor de nadelen van wonen in een dorp. Krimp, vergrijzing, verdwijnende winkels en scholen, dat zien ze echt wel als een probleem. “We zijn niet voor niets politiek actief geworden. We willen dat het Land van Cuijk voor iedereen een prettig woon- en werkklimaat heeft én behoudt.” En als het aan hen ligt, mogen de vijf gemeentebesturen best een tandje bijschakelen.

Zo snel mogelijk fuseren. Ze erkennen dus de tekortkomingen van het wonen in een dorp. Dan verbaast het niet dat de thema’s waarover de CDA-jongeren zich buigen, alles te maken hebben met die tekortkomingen. “Neem nou mijn dorp, Landhorst”, zegt Harm de Kleijne. “De school is gesloten. Maar ik hoop dat er nog heel lang gezinnen zullen wonen. Anders sterft het jongste dorp van het Land van Cuijk uit. Hoe komen die leerlingen op de school in Wanroij? Het dorp wil dat er een busje gaat rijden. Maar de gemeente Sint Anthonis heeft geen zin een structurele oplossing. Dat is balen. Het probleem speelt in meer dorpen in het Land van Cuijk.”

Mobiliteit is een toverwoord. Als je de voorzieningen niet meer naar de mensen toe kunt brengen, moeten de mensen er gemakkelijk naartoe. Dat beseffen de jongeren als geen ander. Annemijn Arts uit Cuijk zou het doodnormaal vinden als er een nachttrein gaat rijden. “Al is het maar een paar nachten per week, op de uitgaansdagen. Het is toch erg sneu als je in Nijmegen uitgaat en je, net als het gezellig wordt, je vrienden al goeiendag moet zeggen.”
Een efficiëntere Maaslijn is zeker een gemeenschappelijk thema. Maar dat is ‘creatieve woningbouw’ ook, vindt Jochem Jacobs uit Velp. “Je kunt niet door blijven gaan met het bouwen van traditionele eengezinswoningen. Er moeten alternatieven komen, betaalbaar, praktisch en voor alle generaties. Tiny houses bijvoorbeeld.”
Jules Verstraten uit Mill vergelijkt het Land van Cuijk met Noord-Drenthe. “Onlangs werd bekend dat mensen daar gelukkiger en welvarender zijn en veiliger wonen dan elders. Dat heeft natuurlijk óók te maken met het feit dat de stad Groningen dichtbij is. De rust en veiligheid van het platteland en de voorzieningen van de stad nabij. Dat geldt voor het Land van Cuijk ook, met Nijmegen als de stad in de buurt. Dát moet je koesteren en verbeteren.”
Waarom voelen de jongeren zich aangetrokken tot een toch wat degelijke middenpartij als het CDA, weg van de meer uitdagende en scherpere kantjes rechts en links? Bij de meesten is het andersom gegaan, geven ze toe. Ze zijn door CDA-leden benaderd omdat ze opvielen tijdens een informatie-avond of door hun activiteiten in een ander netwerk.
Alleen Didi Claessens uit Boxmeer, die bestuurskunde studeerde, heeft haar keuze rationeel bepaald door standpunten te vergelijken.

Hoe het Land van Cuijk er over een paar jaar uitziet? “Eén gemeente”, zeggen ze in koor. “Nóg aantrekkelijker om in te wonen, werken en recreëren. En een nachttrein…”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: