Inzendingen uit hele wereld voor ontwikkeling terrein Dichterbij Velp

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl


Architecten en ontwerpers uit onder andere China, India, Portugal en Nederland doen mee aan de wereldwijde prijsvraag voor de ontwikkeling van het terrein van Dichterbij in Velp. Het moet een uitnodigende plek worden voor cliënten, medewerkers én buurtbewoners.

Dichterbij, zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, biedt in Velp wonen, dagbesteding en behandeling aan ruim honderd cliënten. Het activiteitencentrum op het terrein vormde de directe aanleiding voor herontwikkeling, zegt manager Jocko Wittenaar. “Het gebouw is verouderd en dringend aan vernieuwing toe. Maar de prijsvraag gaat verder dan het activiteitencentrum, die beslaat het hele terrein.”

Veel belangstelling
De prijsvraag is een samenwerking met Phidias Community Cooking. Ontwerpers kunnen tot 30 november een concept indienen. Verwacht wordt dat enkele tientallen dat doen; wekelijks melden nieuwe ontwerpers zich aan. “Straks moet er een multifunctioneel centrum staan dat flexibel is en de behoefte van cliënten, medewerkers én buurtbewoners ondersteunt”, zegt Wittenaar. “We willen er zinvolle dagbesteding, goede zorg en optimale vrijheid bieden aan de doelgroep, mensen met ernstig meervoudige beperkingen. De locatie, met veel groen in een beschutte omgeving, is er uitermate geschikt voor en biedt bovendien veel mogelijkheden voor buitenactiviteiten.”

Verbinding
Wittenaar verwacht dat ontwerpers het terrein een open en vriendelijke uitstraling geven. “Er moet een logische en makkelijke verbinding met de buurt komen.” Hij geeft een voorbeeld. “Stel dat er een muziekruimte komt. Die gebruiken we natuurlijk zelf, maar een lokale muziekleraar mag er ook les geven aan zijn leerlingen. In ruil maakt hij eens per week muziek met onze cliënten. Dat soort verbindingen willen we graag maken.”

Beste concept
Op 17 januari 2018 kiest de jury de winnaars. Die jury bestaat uit medewerkers van Dichterbij, een ouder van een cliënt, vastgoedspecialisten en belanghebbenden uit de omgeving zoals de zorgwethouder van de gemeente Grave en de voorzitter van de dorpsraad. Daarnaast wordt er een publieksprijs uitgereikt. Jocko Wittenaar: “We gaan de inzendingen straks tentoonstellen. Iedereen kan komen kijken. Doel is dat er uiteindelijk het beste concept voor cliënten, medewerkers en buurt ontstaat.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: