De MaasDriehoek: Column Kortetermijngeheugen

Flapuiten zijn voor journalisten een zegen. Zeker als politieke flapuiten het woord nemen worden pen en papier of de dictafoon in de aanslag gehouden. Bij de bedachtzame, zorgvuldig naar woorden kiezende, aarzelende politicus is het zelden spannend. Die vertellen wat, maar zeggen niks. Menig kladblokje bIijft in dat geval maagdelijk wit.

Afgelopen vrijdag schoof wethouder Willy Hendriks van de gemeente Boxmeer aan bij het maandelijkse Nieuwscafé in De Weijer. De Oeffeltse staat altijd wel weer garant voor een paar fijne uitspraken. Wat ze vindt, dat zegt ze vaak ook. Vooral als ze begint met ‘ik weet niet of ik dat van de raadsleden mag zeggen’, moeten de oren worden gespitst.

Hendriks mocht vrijdag nog even voortborduren op de in haar ogen onbegrijpelijke actie van haar Graafse collega Anja Henisch die niet wil meebetalen aan het grote tekort dan binnen de Land van Cuijkse jeugdzorg is ontstaan. ‘Terwijl dat wel was afgesproken’, wist de Oeffeltse die een kleine twee weken terug de Boxmeerse raad inlichtte over de in haar ogen omissie van Henisch. Of dit een flapuit-actie was (volgens bronnen werd het Hendriks niet in dank afgenomen), is twijfelachtig. Eerder is het een tactische zet om Grave, dat met Mill de eerste herindelingsstap van het Land van Cuijk frustreerde, nog eens eventjes openbaar aan de oren te trekken. Noem het een geregiseerde flapuit-actie.

Nadat ze nog even fijntjes had aangegeven dat de burgemeesters van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis voorbereidingen willen treffen om met z’n drieën de herindelingshandschoen op te pakken, maar daarbij werden teruggefloten door Mill en Grave die dat niet willen

(Inderdaad, Grave had geen makkelijke avond in De Weijer),

vloog ze uiteindelijk toch uit de bocht.
“Ik hoop niet dat de herindeling van het Land van Cuijk overal inzet wordt van de verkiezingen”, waren even later de bijna letterlijke woorden van de Oeffeltse wethouder. “Want dan zijn we allemaal weer terug bij af’, liet ze erop volgen. Even later werd haar de volgende vraag voorgelegd: ‘Wat wordt voor uw partij met betrekking tot de verkiezingen volgend jaar maart het belangrijkste item? “Boxmeer zo goed mogelijk op laten gaan in één Land van Cuijk,” antwoordde Hendriks stellig.
Het kortetermijngeheugen van de Oeffeltse is wel heel erg kort. Het is voor het LOF, de partij van Hendriks, te hopen dat dat ook bij de kiezer in maart het geval zal zijn.

Henk Baltussen
Eindredactie De Maas Driehoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: