Arnoud van Gelre en Open Kerkendag in Grave.

Bron: de Graafsche Courant

Op zaterdag 25 en/of zondag 26 november zijn álle kerken en kloosters in Brabant geopend. Dat is althans het streven van een brede werkgroep die deze landelijk unieke manifestatie organiseert. Door middel van de Brabantse Open Kerkendag wordt de aandacht gevestigd op kerken als bepalend religieus erfgoed.

In Grave zijn niet alleen alle kerken open, maar is er ook een bijzondere verbinding met de Gelredag van omroep Gelderland. Leny van Lieshout van het Graafs Museum: “In het kader van hun programma De Ridders van Gelre besteedt omroep Gelderland aandacht aan Arnoud van Gelre. Arnoud woonde in het kasteel van Grave en werd begraven in de Sint Elisabethkerk, samen met zijn lievelingsbroer. Op de tombe was een levensgrote sculptuur van de beide broers aangebracht. Dit ging in 1794 verloren, maar er kwam een monument voor terug.”

Omroep Gelderland zendt over de Gelredag aanstaande zaterdag een radioprogramma uit, live vanuit de Elisabethkerk tussen 10.00 en 12.00 uur. Leny: “Vanaf het museum zijn om 10.15 uur, 10.45 uur en 11.15 uur gratis rondleidingen door Grave. De toegang tot het museum is aanstaande zaterdag en zondag overigens ook gratis.”

Speciaal voor dit weekend is een fietstocht uitgezet van ruim zestien kilometer, die langs alle opengestelde kerken en het Graafs Museum voert. In elke kerk is het programmaboekje te krijgen, waar behalve informatie ook een aantal vragen in zijn opgenomen. Als alle vragen beantwoord zijn krijgt de bezoeker een leuke attentie.

Hans Alkemade van de Elisabethparochie: “In onze kerken in Velp, Gassel, Escharen en Grave zijn mensen aanwezig die vragen kunnen beantwoorden en in drie van de vier kerken zal het orgel bespeeld worden. Daarnaast is op beide dagen van 13.00 tot 15.00 uur de schatkamer van de Sint Elisabethkerk opengesteld.” In Velp zijn ook de drie spitsen open. Babs Jasper van kasteel klooster Bronckhorst (het voormalige rode nonnenklooster): “Ons klooster is lang niet toegankelijk geweest, dus het is bijzonder dat de kerk nu te bezichtigen is.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: