De MaasDriehoek: column Land van Cuijk promotie.

Henk Baltussen, eindredacteur Maas Driehoek

Henk Baltussen, eindredacteur Maas Driehoek 

COLUMN Revolutionair plan voor Land van Cuijk

wo 4 okt 2017, 12:02 

Daar staan ze dan. De reusachtige toeristische borden met dat niet-genderneutrale figuurtje (het is meer mannetje dan vrouwtje) langs de A73 en A77, daar waar de snelwegen zich in het Land van Cuijk boren. Het wat onduidelijke figuurtje – soms met rugzak op, op een fiets of een pijpenstrootje tussen zijn lippen – kijkt de automobilist die een nieuwsgierige blik naar rechts werpt, kaarsrecht in de ogen. Benieuwd wat die argeloze bestuurder denkt als hij of zij dat bord opmerkt met daarop in koeienletters Land van Cuijk gekalkt. “Verhip, leuk, goh, ik kom hier nog eens terug en stuur dan mijn auto via een van de afritten het Land van Cuijk in. Want als ik dat kolossale bord zie, dan moet het daar wel genieten zijn geblazen. Neem ik meteen vrouw (of man) en kinderen mee. Gaan we daar eens gezellig een weekje op visite.’ Ik geloof niet dat het zo werkt. Dat zal ook niet direct de bedoeling zijn van het Regionale Bureau voor Toerisme (RTB). Misschien is het voorlopig voldoende de automobilist erop te wijzen dat er überhaupt een Land van Cuijk bestaat (wel tot op het bot verdeeld, maar dat terzijde). Er zal wat anders moeten gebeuren om het Land van Cuijk in een klap uit de anonimiteit te halen. Ik heb de oplossing. Deze regio profileert zich graag als fietsgebied. Dat doen er meer. Dus da’s geen lokkertje. Voer daarom de volgende nieuwe, revolutionaire verkeersregel in: Alle fietsers hebben voortaan overal voorrang in het hele Land van Cuijk. Niet alleen een marketingstunt van jewelste, je kunt er gif op innemen dat de media zich massaal op het Land van Cuijk storten. De snelwegborden zullen her en der voorbij komen op internet, tv en in de krant, toeristisch manager Erik Jansen mag breedlachend het plan uitleggen, de vijf ‘toeristische’ wethouders moeten te pas en te onpas op komen draven om uit te leggen wat ze in hun hoofd halen en de vijf burgemeesters zullen aangeven dat de veiligheid voor niemand in het geding komt.
Kortom, de aandacht zal groot zijn, het is pr die niets kost. Aan de andere kant is het geen onzinnig plan. De fietser verdringt in de steden steeds meer de auto en het is duurzamer en gezonder. Het Land van Cuijk kan voorop gaan lopen. En wat die kolossale borden langs de snelwegen betreffen: kalk onder de chocoladeletters Land van Cuijk de woorden…waar alle fietsers overal voorrang hebben.
Reageren?
h.baltussen@uitgeverij-talvi.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: