De Gelderlander: Visie op Grave botst met plannen van GBB op Wisseveld.


“Niet bouwen in de uiterwaarden”

Niet bouwen in de uiterwaarden van de Maas. Dat is een van de conclusies van het ontwerpbureau West8.
De landschapsarchitect West8 uit Rotterdam brengt in opdracht van de gemeente de toekomstplannen voor Grave in kaart. Begin deze week werden de eerste resultaten daarvan besproken, inclusief het gebied Wisseveld, tussen het centrum en de Maasbrug. Bouwen in de uiterwaarden is juist een onderdeel van de plannen van projectontwikkelaar GBB uit Scherpenzeel, waar de gemeente een overeenkomst mee heeft.
West8 ziet Wisseveld als een plek die uitstekend geschikt is voor woningbouw, maar dan niet in de uiterwaarden van de rivier.
,,Deze visie van West8 komt ons niet echt goed uit” reageert Berrie van der Heide van GBB. ,,Mijn vader heeft in het verleden op deze plek grond gekocht en dat heeft al veel geld gekost. Willen we er op een of andere manier weer wat aan terugverdienen, dan zullen we die grond moeten ontwikkelen.”
GBB heeft onlangs zelf al een gebiedsvisie gemaakt op Wisseveld. Het ontwikkelen van het gebied rond de haven, waar in het verleden een betoncentrale heeft gestaan, is daar een belangrijk onderdeel van. ,,Die gebiedsvisie is door de gemeenteraad aangenomen en is nu dus leidraad voor de plannen die we verder ontwikkelen”, legt Van der Heide desgevraagd uit.
Volgens Van der Heide duurt het nog wel even voordat GBB aan de ontwikkeling van de uiterwaarden bij Wisseveld toe is. ,,We hebben gebouwd op het Oranje Bastion. Nu zijn we bezig met het deel achter zorgcomplex Catharinahof. Er gaat nog heel wat water door de Maas voor we over een aantal jaren toe zijn aan het gebied rond de jachthaven. Tegen die tijd zullen we kijken hoe de vlag erbij hangt. We hebben een overeenkomst met de gemeente. Daarmee hebben we een hele vervelende periode rond Wisseveld afgesloten. We hebben inmiddels een goede verstandhouding met de gemeente en die willen we graag zo houden.”
Opvallend in de voorlopige visie van West8 is het idee rond het gebied Prinsenstal. De leegstaande flat van het voormalige bejaardenhuis Maaszicht is in Grave een doorn in het oog. Volgens West8 is het verstandig om die flat lager te maken.
Ander onderdeel van de visie is het uitdiepen van de gracht voor de historische Hampoort aan de Elisabethstraat. Die gracht, over het braakliggende terrein waar het blindeninstituut Visio heeft gezeten, zou dan een waterverbinding moeten vormen met de Maas en het riviertje de Raam.
West8 bespreekt momenteel de visie die het heeft gemaakt en neemt opmerkingen die worden gemaakt nog mee in het uiteindelijke rapport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: