Grave Lokaal

Een bestuurskrachtige gemeente die zich door Lidl laat verrassen?
Lidl en Aldi zijn landelijk bekend vanwege hun listige, doortastende, soms agressieve vestigingsbeleid. Dat is al jaren zo en heel wat gemeenten hebben leergeld gegeven. Die worden op een gegeven moment geconfronteerd met de vestiging van zo’n supermarkt en kunnen daar weinig of niets tegen in brengen omdat ze hun zaakjes niet op orde hebben. Tot in de puntjes voorbereid komt zo’n bedrijf via de bestuurlijke achterdeur binnen op een locatie en de gemeente heeft het nakijken met alle ingewikkelde omgevingsvoorschriften die er hadden moeten zijn. Buiten het zicht van bestuurders en bevolking worden er plannen gesmeed tot op het moment dat de gemeentelijke regelgever voor voldongen feiten geplaatst wordt. ‘Wij gaan ons hier vestigen. Punt!’
Er waren een paar jaar geleden woningbouwplannen op het perceel Vennendaal. Om die plannen de ruimte te kunnen geven, moest de bestemming gewijzigd worden. Vanwege het voormalige tuincentrum was de bestemming ‘detailhandel’ en de pogingen van de eigenaar om die bestemming te wijzigen ten behoeve van zijn woningbouwplannen, liepen vast in de modder van Graafs besturen en ‘ambtenaren’. Dat is een herkenbaar verhaal voor veel lokale ondernemers met (bouw-)plannen. Er wordt altijd wel een reden gevonden om niet mee te werken en al zeker om mensen te laten wachten en wachten en wachten. Bij voorkeur met een omweg via de Raad van State, de ultieme dienst die Grave weet te verlenen… aan zichzelf als ‘bestuurskrachtige’ gemeente.
Lidl heeft zich aangediend voor Vennendaal. De buurt staat op haar achterste benen en bestuurlijk Grave met de mond vol tanden. Weer zo’n verhaal van ‘oe toch!’ waarop onze gemeente patent heeft. Het klusje valt de nieuwe wethouder in de schoot, straks, als hij zijn ‘VoG’*) heeft opgehaald. Pieter van Dieperbeek (CDA) mag er alsnog ‘iets moois’ van maken. 
Lidl heeft zich aangediend voor Vennendaal. Het gegeven doorkruist het supermarktbeleid waar Grave ook al jaren aan het hannesen is. Je kunt er donder op zeggen dat het pleit allang beslecht is en dat het voor de gemeente en de buurt een kwestie is van slikken of stikken. Wat deze ontwikkeling betekent, zal de toekomst uitwijzen. De supermarkt komt er geheid. Grave, bestuur en inwoners, zal zich hoe dan ook schikken in dit lot. Maar goed dat het gebeuren per saldo Graafser is dan Graafs. Het zal nooit de dimensies aannemen van het Wisseveld; dus we hebben ergere zaken meegemaakt. Onze gemeenteraad zal even slikken, zal zichzelf op de schouders kloppen en zal het zeker inboeken alsnog zo’n staaltje van exclusieve bestuurskracht. Exclusief? De burgers buitenspel, zoals het hoort in onze gemeente.
Ben Bongaards; www.gravepolitiek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *