De MaasDriehoek columnist Over het Land van Cuijk. “De wijsheid in pacht hebben.”

De middelvinger die Mill en Grave volgens de schrijver van deze column Op z’n Driehoeks uitsteken naar het Land van Cuijk, bracht een ietsiepietsie commotie teweeg in Mill en Grave. Met twee reacties was het slechts een rimpeling in de vijver. Maar ik wil ze u niet onthouden. Het Land van Cuijk gaat ons immers ieders aan. Elk geluid telt.
Henk Baltussen eindredacteur De Maas Driehoek
Een mevrouw uit Grave belde op, stak van wal en hield pas op toen ze de hoorn op de haak gooide, of het knopje van haar mobiele telefoon indrukte. De redacteur van dienst kon er geen woord tussen krijgen. Haar betoog kwam erop neer dat Grave een rijke en eeuwenoude geschiedenis heeft, stadsrechten bezit en zich door niemand laat inlijven. Het was een oudere mevrouw die haar hart luchtte. Het is aannemelijk te veronderstellen dat meerdere Gravenaren haar gedachten en gevoel delen. Kortom: Grave moet lekker zelfstandig blijven en hoogt de stadsmuren verder op. Helder verhaal.
Een tweede reactie van een heel ander kaliber kwam uit het Millse. Een oud-raadslid en eindredacteur van een plaatselijk weekblad mailde het volgende: ‘Je hoeft er wat mij betreft niets mee te doen, maar ik wil even kwijt dat ik je column over de samenwerking Land van Cuijk en je omschrijving van de gemeente Mill erg onbeschoft, brutaal en alle perken te buiten vind gaan. Geen idee met welke wijsheid of doel je dat soort dingen schrijft. Blijkbaar zit er ergens veel frustratie die je zo wilt uiten, maar ik vind dat dit echt niet kan. Je maakt duidelijk dat jij de wijsheid in pacht hebt. Ik erger me altijd aan lui die nu zoals jij lekker vanaf de zijlijn kunnen zeuren en vertellen hoe het moet. Maar ga zo door.’
Dat laatste neem ik in elk geval ter harte. Maar ‘onbeschoft, brutaal en alle perken te buiten?’ Toch maar eens eventjes de column erop nageslagen. Ik lees: ‘Grave en Mill willen er helemaal niet bij horen’, en ‘Grave en Mill, zoek het maar lekker uit met z’n tweeën’ en ‘In Grave en Mill is het woord trots niet terug te vinden’, en ‘Grave en Mill zouden juist trots moeten zijn om bij dat drietal te mogen horen’.
Dat juist een redacteur van een krant zo tegen een column te hoop loopt, vind ik verwarrend. Laten we het er maar op houden dat de Land van Cuijkse herindeling niet overal lekker valt. Wat die Cuijkse samenwerking betreft: dat Grave onder jeugdzorg een bom heeft gelegd doet de zaak natuurlijk geen goed. Meer zeg ik er nu niet over. Want ik zou de wijsheid wel eens in pacht kunnen hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: