De MaasDriehoek: Harm Douma overleden.

Harm Douma (rechts) kreeg in 2013 de gemeentelijke Sport- en Cultuurprijs Ut Péérd uitgereikt van Harrie van Raaij.

Oud-streekarchivaris Harm Douma op 85-jarige leeftijd overleden

ma 23 okt 2017, 10:09
SINT ANTHONIS | Oud-streekarchivaris Harm Douma is zaterdagmorgen op 85-jarige leeftijd overleden in verzorgingshuis Op ‘t Hoogveld in Sint Anthonis. Het streekarchief was Harm Douma, Harm Douma was het streekarchief. 
Door Henk Baltussen
Harm Douma stond ook bekend als de man met het fenomenale geheugen. Noem een datum dat bij een krantenbericht hoort, al was het artikel al tientallen jaren oud, de geboren Fries wist haarscherp de intentie en de betekenis ervan te benoemen. Hij was een wandelende computer. Douma leefde voor en in het archief dat hij zo intens koesterde, het Land van Cuijkse archief dat hij in Grave naar eigen inzicht opzette en inrichtte. Hij was een archivaris in hart en nieren, eentje van het zuiverste soort, een perfectionist. Hij vond het daarom vreselijk dat begin dit jaar ‘zijn’ archief uit Grave verdween. Deels kwam het in Den Bosch terecht, deels in de Graafse bilbiotheek. Douma zijn levenswerk is uiteen aan het vallen. Grave wilde het archief graag behouden, maar het geld ontbrak. De andere Land van Cuijkse gemeenten wilden niets bijdragen. Bronnen om Douma heen maken duidelijk dat het opheffen van het archief hem als hoeder van de Land van Cuijkse historie en als oprichter van het historische tijdschrift Merlet (een uitgave van de Historische Kring Land van Cuijk), enorm aangreep.
Ondanks dat Douma door een chronische oogziekte vrijwel blind was, was hij tot voor kort nog bijna dagelijks met historische stukken in de weer. Zoals met het archief dat de Boxmeerse broeder Carel Thiery achterliet. Stukken werden hem voorgelezen, Douma zorgde voor belangrijke aanvullingen.
Harm Douma is geboren in het Friese Jelsum, volgde het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden, studeerde Geschiedenis in Nijmegen en ging naar de Archiefschool in Leiden. In 1965 verhuisde hij naar Sint Anthonis om voor alle (toen nog) tien Land van Cuijkse gemeenten de archieven op orde te brengen. Dat is hem met verve in Grave gelukt. Een bizar toeval is dat ongeveer gelijktijdig met het uiteenvallen van datzelfde archief Harm Douma kwam te overlijden. Hij laat zijn vrouw Annie, zijn kinderen Hilde en Onno en drie kleinkinderen achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: