De Gelderlander: in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen. Screen kandidaten!

Hoe houd je onderwereld buiten?

GEMEENTE BOXMEER
Hoe voorkom je dat de onderwereld infiltreert in de bovenwereld? ,,Een lastige vraag, zegt de Boxmeerse burgemeester Karel van Soest. ,,We weten dat er sprake is van ondermijning. De aandacht daarvoor staat ook bij ons hoog op de agenda, al hebben wij er nog niet direct ervaring mee.”

Dat wil niet zeggen dat er in Boxmeer geen mensen met verkeerde bedoelingen in de gemeenteraad proberen te komen met de verkiezingen in aantocht. Want daar kunnen ze volgens Van Soest informatie krijgen die ze voor eigen gewin kunnen misbruiken.
Als het aan hem ligt, gebeurt dat niet. ,,Ik heb al een gesprek gehad met de voorzitters van politieke partijen om hier aandacht voor te vragen. Weet wie je kandidaten zijn. Ken hun achtergrond.”
Er ligt volgens hem wel een gevaar op de loer. ,,Politieke partijen moeten moeite doen voldoende mensen op hun lijst te krijgen. Dan ben je al sneller geneigd kandidaten erop te zetten van wie de achtergrond niet zo goed kent.”
Volgens Van Soest gaat het ook lang niet altijd om criminelen die hun weg direct in het politieke stelsel zoeken. ,,Wat als een raadslid zwaar in de schulden zit? Of van zijn privéleven een puinhoop maakt? Iemand kan integer zijn maar ook chantabel.”
,,Ons kent ons”, dat is de eerste schifting”, zegt Jacques Leurs van de politieke partij Keerpunt in Grave. ,,Je kunt vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag maar je kunt ook namen intypen bij Google. Ik vind dat burgemeesters te hoog van de toren blazen met hun berichten dat het meer voorkomt dan je denkt. Het is een beetje een hype geworden. Als je elkaar regelmatig in de ogen kijkt, is er niet zo veel aan de hand.”
,,Screening is moeilijk”, zegt Judith Logtens van de Boxmeerse VVD. ,,Al ken je in een dorp elkaar. Dat ligt in de stad anders.”
,,Ik zit allang in de gemeenteraad, als ik weer word gekozen in maart, wordt het meer dan 40 jaar”, zegt Henk Siroen van de politieke partij Progressief Leefbaar Cuijk. ,, In november gaan we aan de slag met onze kandidatenlijst. Bij de nieuwe mensen overweeg ik voor te stellen een Verklaring Omtrent het Gedrag aan te vragen.” Maar wat als Siroen dan zelf de boef is? ,,Nu we er zo over praten, denk ik dat ik ga voorstellen van iedereen zo’n verklaring te vragen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: