Verdeeldheid over herindeling groot

Op de vraag of er in 2023 één grote gemeente Land van Cuijk komt, is nog geen eensluidend antwoord te geven. Woensdag praten de gemeenteraden van de huidige vijf gemeenten over de bestuurlijke toekomst van het Land van Cuijk.
Een rondgang van deze krant leert dat er nog grote verdeeldheid heerst. Ondertussen komt de Cuijkse fractie ABC ook nog eens met een nieuwe variant: een fusie van de al samenwerkende gemeenten Cuijk, Grave en Mill.
Van de 28 raadsfracties blijken er 16 voor een grootschalige herindeling zijn, zoals de onderzoekers van bureau Berenschot voorstellen. Vijf fracties zijn tegen, leert onderzoek van De Gelderlander, zeven hebben of geven nog geen standpunt.
Gekeken naar het aantal raadszetels, blijkt dat van de 85 raadsleden er 41 voor herindeling zijn. Maar dat aantal is niet ‘hard’, omdat niet duidelijk is of alle individuele raadsleden woensdag stemmen volgens het officiële partijstandpunt. De 5 partijen die tegen zijn, zijn goed voor 18 zetels. De 7 twijfelende partijen bezetten samen 26 gemeenteraadsstoeltjes.

Helder
In Boxmeer (21 zetels) zijn de standpunten echt helder. Alleen de SP (5 zetels) is tegen. In Sint Anthonis is de helft van de partijen (VVD en OSA) weliswaar voor, maar die zijn maar goed voor 3 van de 15 zetels. De coalitiepartijen SAN en CDA houden de kaarten nog tegen de borst.
In Mill laat een van de twee coalitiepartijen (VKP) zich nog niet over uit wat ze precies vindt. In Grave lijken 8 van de 15 raadsleden voor herindelen. Maar onder die 8 zitten ook de 2 CDA’ers die voorwaarden stellen aan een megafusie. In Cuijk zijn vier partijen vóór een grote herindeling, goed voor 8 van de 19 raadszetels.
ABC vindt één gemeente met bijna 90.000 inwoners en 34 kernen te grootschalig. Fractieleider Helma Pluk: ,,Omdat de ambtelijke samenwerking tussen Cuijk, Grave en Mill niet optimaal verloopt, willen we nu ‘doorpakken’ met een fusie van deze drie. Dan krijg je een gemeente met 48.000 inwoners en vijftien kernen. Dat is een grootte die te overzien is.” P2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: