N1: Omwonenden verbaasd over windmolenplan Nederasselt

Omwonenden verbaasd over windmolenplan Nederasselt

NEDERASSELT – Inwoners van Nederasselt en omgeving zijn ontstemd over het plan om windmolens langs de Maas te bouwen. Bewoners van twee straten in Nederasselt kregen een brief thuisgestuurd met daarin de boodschap dat de gemeente Heumen en de provincie Gelderland van plan zijn zeker vijf windmolens op de Maasoever neer te zetten.
De brief is ondertekend door de eigenaren van de stukken land waar de windmolens moeten komen, samen met de projectleider van De Wolff Nederland Windenergie. Dat bedrijf wil de gemeente Heumen helpen met het bereiken van de doelen voor Klimaatneutraal Heumen 2050. De bewoners van de nabijgelegen dorpen zijn minder enthousiast.
“Wat denk je zelf? Natuurlijk willen we dat niet hebben”, laat een buurtbewoonster weten. Ze vindt het zonde van de mooie aanblik van de Maasoever. Haar buurman: “Ik vind het een prima idee, groene stroom. Maar niet hier. Dat doen ze maar ergens anders.” Deze mensen waren in ieder geval wel op de hoogte vanwege de brief. Dat kan niet iedereen zeggen.
“Ik woon precies aan de overkant van de rivier, in Grave”, vertelt een man die toevallig in Nederasselt op zijn kleinkinderen moest passen. “Mijn zoon gaf me de brief. Anders had ik het niet geweten. Aan de overkant is niemand ingelicht. Wij hebben geen brief gehad, maar zo gaat dat bij de gemeente. De besluitvorming is al geweest, nu alleen nog de bewoners overtuigen.”
Ook hebben de bewoners uit de dorpen hun twijfels over de vergoeding die de landeigenaren zouden krijgen. In ruil voor het uitlenen van hun land voor de windmolens, krijgen de boeren naar verluidt een financiële compensatie die jaarlijks in de tienduizenden euro’s kan lopen. De buurtbewoners hopen antwoorden te krijgen als de Dorpsraad van Nederasselt vergaderd heeft op 21 september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: