De MaasDriehoek schrijft over in het geweer komen tegen de komst van de Lidl op het van de Venne terrein. Op 19 september vergadert de bezwarencommissie erover.

Stefan Hoen, Hetty Janssen en Jan Kemps (vlnr), omwonenden van het Van der Venne-terrein.

Stefan Hoen, Hetty Janssen en Jan Kemps (vlnr), omwonenden van het Van der Venne-terrein. 

Omwonenden in het geweer tegen nieuwe Lidl in Grave

do 14 sep 2017, 13:33    •   104 keer gelezen

 

 

 

GRAVE | Ze zijn geschrokken, verontwaardigd en bezorgd. De bewoners die rond het Van der Venne terrein aan de Borretweg in Grave wonen, waar een grote Lidl-supermarkt gepland staat, voelen dagelijks de angst voor wat er mogelijk gaat komen. 
Mogelijk, want zij zijn unaniem tegen een supermarkt in hun achtertuin. “Het is niet zomaar een winkel, maar een die tot ‘s avonds geopend is en zelfs op zondagmiddag”, zegt bewoner Jan Kemps. “De gemeente heeft het laten lopen. Ze zijn te laks geweest in de eerdere plannen. Het bestemmingsplan had allang gewijzigd moeten worden. Er zouden woningen gebouwd worden, dat is ons voorgehouden. De kopers waren er al. We lazen in de krant dat er een grote Lidl gebouwd zou worden”.
Er is al een Lidl in Grave. De supermarkt is niet erg groot en nu zijn er dus de plannen om te verhuizen. De omwonenden van het Van der Venne-terrein hebben bezwaar gemaakt. Stefan Hoen: “Het is toch te gek dat wij als burgers tegen de eigen gemeente in bezwaar moeten gaan. Hoe zou de wethouder het vinden als hijzelf met zo’n onzalig plan te maken krijgt?”
Hoen heeft vorig jaar zijn huis gekocht. Toen was alleen bekend dat er huizen zouden komen. Een woordvoerder van wethouder Daandels stelt dat het niet fair is om het persoonlijk te spelen. Daandels (CDA) vertelde eerder dat hij de winkels wil concentreren in de binnenstad: ‘We houden ons aan de wet, we kunnen niet anders.’
Of dit laatste waar is, is volgens betrokkenen zeer de vraag. In andere gemeenten werden supermarkten geweerd. Ze vragen zich af waarom hun gemeente(raad) zich niet verzet. Navraag leert dat in de gemeente Landerd, waar een zaak speelt over een Aldi in Reek, de raad een onderzoek gevraagd heeft naar het effect van zo’n grote supermarkt op de omgeving. In Grave is wel een motie aangenomen, met de vraag aan de wethouder zijn uiterste best te doen het plan tegen te houden.
Volgens wethouder Daandels zijn de situaties onvergelijkbaar. “In andere situaties wordt geen medewerking verleend aan het wijzigen van het bestemmingsplan. In Grave lag er een bestemmingsplan.” Dat plan zou weliswaar gewijzigd worden, maar dat was nog niet gebeurd toen de Lidl zich aandiende. Grave heeft volgens de wethouder daarom geen mogelijkheden om de vestiging van een Lidl te weigeren, hoe graag hij ook zou willen. Wel liet de wethouder in de vergadering van de commissie Ruimte op 5 september weten dat hij nog met Lidl in gesprek gaat. Wat de inzet van dat gesprek is, is niet duidelijk.
Op 19 september is er een zitting van de bezwarencommissie over de kwestie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: