De MaasDriehoek schrijft:

Op naar één Land van Cuijk, vindt de provincie Noord-Brabant. Foto: Ed van Alem

Op naar één Land van Cuijk, vindt de provincie Noord-Brabant. Foto: Ed van Alem 

Provinciebestuur steunt advies voor één gemeente in Land van Cuijk

do 7 sep 2017, 12:05    •   34 keer gelezen
 

 

 

DEN BOSCH/LAND VAN CUIJK | Eén krachtige gemeente met een innovatieve vorm van dorpendemocratie. Dit is de meest duurzame oplossing voor de toekomst voor de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. Dat is de mening van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant. Daarmee ondersteunt GS  het advies van Peter van der Velden en onderzoeksbureau over de bestuurlijke toekomst van het Land van Cuijk.
De raden kiezen 20 september wel of niet voor het zetten van de eerste stap richting het vormen van één gemeente Land van Cuijk mét een innovatieve vorm van kerndemocratie. In het proces dat volgt kan volgens GS, ‘een gemeente worden ontwikkeld die klaar is voor de opgaven van de toekomst en een innovatieve dienstverlening heeft voor haar burgers en ondernemers. ‘en gemeente die meer kan doen voor de belangen van haar burgers en gemeenschappen en samen de democratie in de kernen en dorpen vormgeeft.’
In 2016 hebben de raden besloten om, na het in beeld brengen van de opgaven, ook te kijken naar verschillende samenwerkingsvormen. Een verkenning naar ‘de best passende duurzame vorm van verregaande samenwerking voor het Land van Cuijk’. 
Berenschot en Van der Velden hebben veel gesprekken gevoerd met onder andere burgers, ondernemers, maatschappelijke organisaties, buurgemeenten, regio en de gemeenten zelf. Er is feitenonderzoek gedaan en analyses zijn uitgevoerd. In het eindrapport zijn vele verschillende vormen van samenwerking beschreven en beoordeeld. De eindconclusie van het rapport is dat een herindeling van de vijf gemeenten mét kernenbeleid en kernendemocratie de beste en meest duurzame oplossing is voor de toekomst. Het advies van procesbegeleider Peter van der Velden sluit daar op aan.
Het woord is nu aan de raadsleden van de vijf gemeenten. Raadsleden hebben volgens GS bij een fusieproces ‘veel ruimte om de voor hen belangrijke randvoorwaarden en doelen vast te stellen die als uitgangspunten dienen voor fusie. Hoe de stemming op 20 september gaat uitvallen is vooral in de drie kleinere gemeenten Grave, Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert ongewis. In Boxmeer en Cuijk lijken de meeste seinen op groen te staan voor één gemeente Land van Cuijk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: