De MaasDriehoek over toekomst Grave/Land van Cuijk.

Nieuwe gemeente Land van Cuijk inrichten naar Westerbeeks model

vr 8 sep 2017, 10:23    •   93 keer gelezen
LAND VAN CUIJK/WESTERBEEK | In de nieuwe gemeente Land van Cuijk wordt kerndemocratie het sleutelwoord.
Dat werd duidelijk tijdens de bijeenkomst van de vijf gemeenteraden in de Schouwburg Cuijk waar over wel of niet herindelen werd gepraat. In een grote gemeente kunnen de vele dorpen ondergesneeuwd raken. Kerndemocratie moet dat voorkomen. Kort door de bocht komt het erop neer dat de 33 Land van Cuijks dorpen, die de nieuwe gemeente moeten gaan vormen, deels de eigen boontjes gaan doppen. Elk dorp krijgt een eigen door de inwoners gekozen raad. Vergelijk het met een gemeenteraad in het klein. In de meeste huidige dorpsraden zijn bestuurders op niet democratische wijze gekozen. Door er bijvoorbeeld een coöperatie van te maken, wordt het wel een democratische instantie met officiële verkiezingen, en een serieuze gesprekspartner in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Westerbeek kan voor de nieuw te vormen gemeente als voorbeeld dienen. Samen1Westerbeek is sinds enkele jaren de coöperatie die voor alle verenigingen en clubs de belangen dient en verdedigt bij de gemeente Sint Anthonis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: